Birourile de vot s-au deschis astăzi dimineață, la ora locală 7, în Irlanda, pentru un referendum privind căsătoria între persoane de acelaşi sex, plebiscit care propune amendarea Constituţiei în vederea autorizării „mariajului între două persoane, fără distincţie de sex”.
Peste 3,2 milioane de irlandezi sunt aşteptaţi la urne, care vor rămâne deschise până la orele locale 22.00 (21.00 GMT).
Rezultatul plebiscitului ar urma să fie cunoscut sâmbătă după-amiază.
Referendumul are loc la 22 de ani după dezincriminarea homosexualităţii, într-o ţară unde influenţa Bisericii Catolice rămâne puternică, chiar dacă în declin.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, referendumul ar urma să se încheie cu un rezultat favorabil, chiar dacă distanţa faţă de un răspuns negativ s-a mai redus în apropierea votului.
În timp ce persoanele de peste 65 de ani par să încline spre „nu”, iar tinerii spre „da”, rezultatul referendumului ar urma să fie decis în„'Irlanda de mijloc”, în special în zonele rurale unde influenţa Bisericii rămâne mai puternică.
Adoptarea acestei reforme îi va permite Irlandei să se ralieze celor 18 ţări, dintre care 13 membre ale UE, în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate sau sunt pe cale să fie. Aceste uniuni au devenit legale în 2014 la vecinul britanic, exceptând Irlanda de Nord.
Un răspuns favorabil la referendum este susţinut de toate partidele politice din Irlanda, printre care Fine Gael al premierului Enda Kenny.
Tabăra celor care se pronunţă în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex se bucură şi de susţinerea unor celebrităţi din lumea sportului, a muzicii şi filmului, printre care actorul Colin Farrell şi liderul trupei U2, Bono.
La rândul lor, Biserica Catolică din Irlanda şi conservatorii au desfăşurat o campanie energică, argumentând că mariajul trebuie să fie apanajul cuplurilor compuse dintr-un bărbat şi o femeie, dornice să întemeieze o familie.