Irlandezii votează azi într-un referendum pentru adoptarea Tratatului Fiscal European

Secţiile de vot s-au deschis, azi,la 06.00 GMT (09.00, ora României) în Irlanda, pentru referendumul privind noul pactul bugetar european, un scrutin urmărit îndeaproape de Bruxelles.

Potrivit ultimelor sondaje, un răspuns ”da” la acest referendum se află pe primul loc, dar aproximativ o treime dintre alegătorii irlandezi s-au declarat indecişi înaintea scrutinului. Tratatul European Fiscal introduce reguli privind deficitul bugetar permis pentru țările membre. Respingerea acestui tratat ar însemna că Irlanda nu va mai primi alte împrumuturi din partea UE, după ce expiră cel acordat în 2013.

Irlanda este singura dintre cele 25 de națiuni care va adopta prin referendum național acest tratat european. Din cauza complexității tratatului, nu este de așteptat ca prezența la urne să fie foarte mare. Doar 12 din cele 17 țări din zona euro sunt nevoite să supună votului public documentul UE, așa că un vot negativ în Irlanda este puțin probabil să oprească punerea sa în practică. Partide pro și contra, la Dublin Cei care susțin tratatul, la Dublin, se tem că oamenii, care sunt frustrați deja de măsurile succesive de austeritate adoptate, vor vota împotriva acestui document, pentru a pedepsi guvernul. Pactul, semnat de toate țările membre UE, cu excepția Cehiei și a Marii Britanii, permite țărilor să-și coordoneze politicile de buget și să impună penalități celor care încalcă regulile.

Semnat în februarie, tratatul prevede ca toți membrii care îl ratifică să ajungă la un deficit bugetar de mai puțin de 0,5% din PIB. Anul trecut, Irlanda a avut un deficit de 13,1%.  ”Da” pentru stabilitate și investiții, cere guvernul Cei 3,1 milioane de alegători din Irlanda au respins deja de două ori tratalele Uniunii Europene, în referendumuri organizate în 2001 și 2008, deși voturile respective au fost schimbate în noi tururi de scrutin. Cei care se pronunță ”împotrivă” spun că măsurile de austeritate nu funcționează, iar statul ar trebui să nu plătească datoriile a cinci bănci naționalizate. Premierul Enda Kenny le-a cerut irlandezilor să voteze acest tratat.  ”Vă cer să contribuți o dată în plus și să veniți să votați ”da” la referendumul de joi. Da pentru stabilitate, da pentru investiții, da pentru recuperare, da pentru o Irlandă funcțională”, a spus el.