Statele din zona euro au aprobat ajutorul pentru Irlanda

Miniştrii de finanţe din statele membre ale zonei euro au aprobat, azi, planul de ajutor al UE şi FMI pentru Irlanda, în valoare de 85 de miliarde euro, care mai are încă nevoie să obţină acordul tuturor statelor UE, notează AFP.

Reuniunea miniştrilor de finanţe din toate ţările membre ale UE a început în seara aceasta, la Bruxelles, după încheierea discuţiilor colegilor lor din Eurozonă, în care a fost validat acest plan. Negociatorii UE şi FMI ajunseseră deja la un acord privind forma şi valoarea asistenţei financiare.

Televiziunea publică RTE a precizat că dobânda ce va fi plătită de Dublin ar putea ajunge până la 6,7%, mai mare decât cea plătită de Grecia pentru propriul său pachet de asistenţă financiară. Ministrul comunicaţiilor din guvernul de la Dublin, Eamon Ryan, a precizat totuşi că negocierile privind acest aspect nu au fost încă finalizate.

Nu este singurul preţ pe care îl va plăti Irlanda în schimbul ajutorului care ar trebui să îi rezolve problema datoriei publice şi pe cea a lipsei de finanţare a băncilor. Miercuri, guvernul de la Dublin a anunţat un pachet de austeritate în valoare de 15 miliarde de euro, care include creşteri de taxe, inclusiv TVA, reduceri de cheltuieli şi disponibilizări de personal în sectorul public, dar şi reducerea salariului minim.

Sîmbătă, zeci de mii de persoane (100.000 potrivit organizatorilor, 50.000 potrivit poliţiei) au ieşit pe străzi, la Dublin, pentru a protesta faţă de planurile guvernului.    Un plan franco-german Miniştrii de finanţe din zona euro au mai aprobat azi implicarea "de la caz, la caz" a băncilor private în viitorul Fond permanent de ajutor al Uniunii monetare după 2013, după un compromis franco-german în acest sens, a anunţat o sursă diplomatică europeană, citată de AFP.

În cazul unei crize de solvabilitate a unui stat, şi doar în acest caz, statul respectiv ar negocia cu creditorii privaţi restructurarea datoriei sale, de la caz la caz, a explicat o altă sursă europeană.

Principiul unei contribuţii "de la caz la caz" a sectorului privat nu este ceea ce doreau la început germanii, adepţii unei implicări automate, a spus un alt diplomat.

Acordul la care s-a ajuns între cei 16 miniştri de finanţe ai Eurozonei urmează să fie, de asemenea, prezentat şi omologilor lor din ţările care nu folosesc moneda euro, în cadrul unei reuniuni ulterioare.