Iris ne strigă în noapte

Iris ne strigă în noapte

EVENIMENT.Un spectacol incendiar, cu peste 15.000 de inimi vibrånd la unison, o producţie spectaculoasă, cu mari artişti romåni, au încununat vineri seară cei 30 de ani de existenţă sărbătoriţi de naţionala de rock a Romåniei, formaţia Iris.

În costume elegante, sosiţi într-o maşină de lux, în haine de piele sau jeanşi tăiaţi, veniţi cu autobuzul direct de pe băncile liceului, fani de toate vârstele, adolescenţi şi oameni cu părul alb, generaţiile muzicii Iris s-au adunat pe Aeroportul Băneasa, la o aniversare care nu a mai fost doar a trupei Iris, aşa cum spunea Mihai Godoroja (producătorul albumului „Cei ce vor fi“ şi unul dintre invitaţii în spectacol), ci a tuturor.

Valuri de spectatori au primit cu aceeaşi bucurie legendarul salut „Bună seara, prieteni!“, rostit de Cristi Minculescu, în momentul în care formaţia şi-a făcut apariţia pe scenă, în jurul orei 20.15. După cum au promis, organizatorii concertului, Fun Time Production, au oferit cea mai mare producţie tehnică realizată vreodată pentru un artist autohton. După 30 de ani Show-ul a început cu piesa „Pământul cuprind“, una dintre melodiile lansate cu 30 de ani în urmă de Iris, pe vremea când tânăra trupă se afla la început de drum pe un tărâm muzical în care încă mai trăia din amintirea Phoenixului, ai cărui membri fugiseră din ţară.

A urmat „Pe ape“, când Cristi Minculescu le-a remintit încă o dată fanilor că „jocul nu e greu“, pentru ca apoi să-i întrebe: „Cine mă strigă în noapte?“. Balada „Noaptea“, de pe primul album Iris, a trezit amintiri printre spectatori şi a prefigurat momentul primului invitat, „un talent infernal, un talent strivitor“, după cum a prezentat-o Cristi Minculescu pe actriţa Maia Morgenstern.

Tudor Ilinca şi Corul Acustic, următorii invitaţi, au interpretat un alt hit Iris, „Corabia cu pânze“, după care pe Aeroportul Băneasa a răsunat din nou vocea inconfundabilă a lui Cristi Minculescu, pe piesele „Lună plină“ şi „Să nu crezi nimic“, de pe albumul „Lună plină“ (1996), care a marcat o nouă eră în muzica trupei Iris.

„Îngerii goi“, melodie nouă, de pe albumul „Cei ce vor fi“, şi un solo la chitară bas, susţinut de Boro, căruia publicul i-a scandat numele, au continuat spectacolul de pe Băneasa, unde până şi motoarele turate ale avioanelor care aterizau păreau un instrument integrat în simfonia Iris.

„Gladiatorii rockului românesc“ Adrian Despot, Paula Seling, formaţia Voodoo (din care face parte Cristi Dumitrescu, fiul lui Nelu Dumitrescu, Iris), Trooper şi Florin Chilian au fost următorii artişti care au urcat pe scenă pentru a-i sărbători pe Irişi, reveniţi în faţa publicului cu „Evadare de cinci stele“, „Casino“ şi „Somn bizar“, cea din urmă declanşând o adevărată isterie în rândul spectatorilor.

Solourile susţinute de Valter Popa la chitară şi Relu Marin la clape, următorii invitaţi, Mike Godoroja şi Tudor Chirilă, care i-a numit pe Iris „gladiatorii rockului românesc“, şi „Trenul fără naş“, una dintre piesele de rezistenţă (la propriu) ale trupei, au purtat mai adânc în noapte „corabia“ Iris, până în momentul în care vocea lui Cristi Minculescu a răsunat: „Era într-o dimineaţă, o albă dimineaţă“...

Venise rândul publicului să susţină un „solo“, pe hitul „Lady in Black“, interpretat acum cinci ani, tot la o aniversare, alături de Uriah Heep. „Poate ne lăsaţi şi pe noi să cântăm“, a glumit Cristi Minculescu, după care a introdus-o în scenă pe soprana Felicia Filip. În Băneasa s-au auzit apoi tobele lui Nelu Dumitrescu, într-o cadenţă „nervoasă“ şi incitantă. „Nu există nimeni pe lumea asta care să vă semene“ A urmat un moment emoţionant, melodia „Lacrimi de rouă“, dedicată de Cristi Minculescu „tuturor celor care au plecat dintre noi: Adrian Pintea, Florian Pittiş, Gil Dobrică, Laura Stoica, Jeana Gheorghiu, Ralu Filip“. „La mulţi ani, Iris, la mulţi ani şi vouă“, a încheiat artistul, înainte de a se retrage de pe scenă, însă publicul voia mai mult.

„Floare de Iris, floare de colţ“, s-a auzit vocea Maiei Morgenstern, iar spectatorii au „erupt“. „Floare de Iris, floare de colţ“, a spus şi Cristi Minculescu, însă imnul Iris era deja cântat de mii de voci. „De un lucru puteţi fi siguri: nu există nimeni pe lumea asta care să vă semene“, a mulţumit Cristi Minculescu. „Strada ta“, a fost următoarea piesă interpretată la bis şi „Iris aeterna“ a încheiat o seară magică, iar toţi cei prezenţi, pe scenă sau în faţa ei, au ştiut că nu vor fi „niciodată singuri“. COMPONENŢĂ Formula actuală a trupei Iris este neschimbată din anul 1986 > Prin trupa Iris s-au perindat, de-a lungul timpului, zeci de muzicieni, de la Nuţu Olteanu, Nelu Dumitrescu şi Emil Lechinţeanu, cei trei care au inventat trupa, până la Dan Bittman şi Mihai Alexandru, Sorin Chifiriuc, Adrian Ilie, Nelu Jecan, şi mulţi alţii, Gelu Ştefan, Sanda Lăcătuşu, Florin Ochescu, Manuel Savu, Dan Alex Sârbu sau Bogdan Stănescu... > Nume care au scris, de-a lungul timpului, pagini importante în istoria rockului românesc. Fie că unii dintre ei o mai fac încă, fie că alţii au renunţat la vis, toţi aceşti artişti vor rămâne legaţi de un nume şi printr-un nume: Iris.

Alături de Cristi Minculescu, Nelu Dumitrescu, Doru Borobeică şi Valter Popa, membrii formulei actuale, neschimbată din 1986, cărora de cinci ani li s-a alăturat Relu Marin, aceşti artişti sunt, la rându-le, o parte din istoria de 30 de ani a trupei Iris. LA ANIVERSARE „Iris - 30 de ani“, ediţie specială „Evenimentul zilei“ Imediat după încheierea showului aniversar Iris, fanii prezenţi în Băneasa au primit un supliment editat de „Evenimentul zilei“ în cinstea împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea trupei.

Cele patru pagini conţin istoria formaţiei care a trecut prin 12 ani de comunism, în care a trebuit să se lupte cu cenzura, sălile îngheţate în care susţineau concerte, camerele sordide de hotel, încălzite cu mijloace improvizate sau lipsa echipamentului profesionist. > Cristi Minculescu şi Nelu Dumitrescu vorbesc pe larg despre ceea ce a însemnat să faci parte dintr-o trupă rock la începutul anilor ’80 şi despre perioada postdecembristă, când o reevaluare era necesară.

„Ne-a mers cam slăbuţ din ’93 până în ’96. Apoi, am luat un producător artistic, la rându-i la început de drum, am compus, am început să mergem la televiziuni, la radio, la conferinţe de presă, în turnee prin ţară...“, îşi aminteşte fondatorul trupei, Nelu Dumitrescu. > Cu câteva ore înainte de concertul aniversar, „cei cinci cavaleri ai rockului“, după cum au fost „botezaţi“ Irişii în suplimentul EVZ, au primit din partea preşedintelui Traian Băsescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de 30 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News