Irinel Popescu, Institutul Fundeni: diagnosticarea cancerului prin introducerea biopsiei lichide

Irinel Popescu, Institutul Fundeni: diagnosticarea cancerului prin introducerea biopsiei lichide

Prof. dr. Irinel Popescu a declarat că Institutul Clinic Fundeni vrea să facă un pas înainte în diagnosticarea cancerului

"Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce priveşte diferite tipuri de cancer; în baza acestor informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii pot susţine tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intenţionează să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină", a explicat prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, în deschiderea conferinţei organizate la Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, cu tema „Tratamente inovative în oncologie”, informează Agerpres.

Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră şi a răspunsului acesteia la tratament, în urma recoltării unei probe de sânge de 10 ml. Medicul a subliniat că Institutul Clinic Fundeni a fost întotdeauna orientat spre cercetare, înfiinţând încă din anii 2003 - 2004 o bancă de tumori care stă la baza activităţii de cercetare în domeniul oncologiei.

"Această bancă atrage costuri şi, pentru a creşte numărul de piese depozitate care să ne permită o analiză informatică şi accesul la marea literatură medicală din zilele noastre, este nevoie de o finanţare suplimentară. În acest context, facem demersuri pentru a primi susţinere din partea Academiei Române şi, în măsura în care este posibil, din partea Administraţiei Prezidenţiale. Pornind de la banca pe care o avem şi de la metodologia de stocare a acestor tumori, care nu e simplă, vom putea avea acces la cercetarea oncologică de nivel înalt", a spus prof. dr. Irinel Popescu, citat într-un comunicat de presă.

În cadrul evenimentului au susţinut prezentări mai mulţi specialişti de la Institutul Clinic Fundeni: conf. dr. Adina Croitoru, coordonatorul ştiinţific al conferinţei, a vorbit despre tratamentul personalizat în colangiocarcinoame, una dintre tumorile cel mai dificil de tratat şi despre experienţa în gestionarea acestui tip de cancer, prof. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuţă" din Cluj-Napoca, a abordat subiectul evoluţiei imunoterapiei în cancerul pulmonar, iar conf. dr. Lucia Stănculeanu, din partea Institutului de oncologie "Al. Trestioreanu" Bucureşti, a vorbit despre optimizarea tratamentului în cancerul de sân timpuriu Her 2+ şi despre updatarea ghidurilor internaţionale.

Conferinţa "Tratamente inovative în oncologie" se înscrie între iniţiativele de promovare a cercetării ştiinţifice în domeniul medical românesc derulate de Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News