După ce Rusia a anunțat că a reușit să dezvolte primul vaccin împotriva noului coronavirus mai, multe țări din întreaga lume și-au declinat dorința de a cumpăra acest vaccin.
Printre statele care vor să intre în posesia acestui vaccin este și Iranul. Reprezentanții oficiali ai Iranului au afirmat că intenţionează să achiziţioneze vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Rusia dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi dă aprobarea pentru această substanţă
Rusia a anunţat la 11 august că a creat primul vaccin „destul de eficient" împotriva coronavirusului, precizând de atunci că a produs primele doze.
Iranul, care a semnalat la 19 februarie primele sale cazuri de COVID-19, este de departe ţara cel mai puternic afectată din Orientul Mijlociu, cu aproape 350.000 de cazuri, dintre care aproape 20.000 de morţi.
„Aşteptăm comunitatea internaţională, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, înainte de a achiziţiona vaccinul de la Rusia", a spus Alireza Zali, membru al Comitetului naţional de luptă împotriva pandemiei şi coordonator de operaţiuni în capitala iraniană.
„Pentru ca un vaccin să fie folosit, este nevoie de aprobarea unor organizaţii legitime şi independente precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, lucru care nu s-a întâmplat încă", a adăugat el într-o conferinţă de presă la Teheran.
Declaraţia survine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Sima Sadat Lari, a anunţat 168 de noi decese legate de coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanţul naţional ajungând la 19.972 de morţi.
De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.385 de noi cazuri de contaminare, ceea ce ridică numărul total la 347.835 de persoane infectate.
„După aprobarea ştiinţifică a vaccinului, vom negocia cu Rusia pentru a-l obţine", a spus Zali.
Iranul se confruntă de la sfârşitul lunii iunie cu o creştere semnificativă a mortalităţii zilnice cauzate de virus, ceea ce a determinat guvernul să introducă obligativitatea purtării măştii în locurile închise.
Pentru a limita răspândirea bolii, Iranul a introdus diverse restricţii, dar nu a impus niciodată izolarea sau carantina, potrivit agerpres.ro