Iranul, care dispune de unul din programele balistice cele mai avansate din Orientul Miijlociu, a reuşit să fabrice o rachetă hipersonică, au anunţat joi Gardienii Revoluţiei.
Este o mare premieră pentru Republica islamică şi un nou atu pentru programul ei balistic. Iranul a fabricat pentru prima dată o rachetă hipersonică, a anunţat joi, 10 noiembrie, generalul Amirali Hajizadeh, comandantul Forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei.
O rachetă hipersonică evoluează cu viteze mai mari de 6.000 de kilometri pe oră.
"Această rachetă hipersonică poate străpunge scuturile de apărare antiaeriană. Ea va putea trece prin toate sistemele de apărare antirachetă şi nu cred că va exista în următoarele decenii o tehnologie care să-i facă faţă", a afirmat generalul, citat de agenţia Fars.
Potrivit lui, "această rachetă care ţinteşte sistemele antirachetă duşmane reprezintă un mare salt de generaţie în domeniul rachetelor".
Potrivit revistei Janes, rachetele hipersonice reprezintă provocări pentru cei care concep radare din cauza vitezei lor ridicate şi manevrabilităţii lor.
Rachete utilizate în Ucraina
Mai multe ţări caută să dezvolte rachete hipersonice. Rusia, Coreea de Nord şi Statele Unite au anunţat în 2021 că au făcut teste, reînnoind teama de o nouă cursă a înarmărilor.
Rusia are o lungime avans în acest domeniu, cu mai multe tipuri de asemenea rachete.
Moscova a anunţat în august că a desfăşurat avioane echipate cu rachete hipersonice de ultimă generație la Kaliningrad, o enclavă înconjurată de ţări NATO unde conflictul din Ucraina a exacerbat tensiunile.
În martie, în primele săptămâni ale invaziei în Ucraina, Rusia anunţase că a utilizat rachete hipersonice "Kinjal", ceea ce constituia probabil o premieră, notează france24.com
(Traducerea Rador)