Marina iraniană va trimite nave de război pentru a fi desfăşurate în Oceanul Atlantic începând din martie, a anunţat vineri un important comandant, în timp ce Republica Islamică încearcă să mărească aria de operare a forţelor sale navale până în zona aproape de SUA, principalul său duşman, relatează agenţia Reuters.
Iranul consideră prezenţa portavioanelor americane în Golf drept o preocupare de securitate şi Marina sa caută să contracareze acest fapt fluturând steagul în apropiere de apele americane.
Potrivit comandantului adjunct al Marinei iraniene, contraamiralul Touraj Hassani, o flotilă va pleca cu destinaţia Atlantic la începutul noului an iranian, din luna martie. ''Oceanul Atlantic este departe şi operaţiunea flotilei navale iraniene ar putea lua cinci luni'', a declarat contraamiralul, citat de agenţia de presă Irna.
Potrivit declaraţiilor sale, distrugătorul nou construit ''Sahand'' va fi una dintre nave. ''Sahand'' are pistă de zbor pentru elicoptere şi Teheranul susţine că nava este echipată cu tunuri antiaeriene şi anti-navă, cu rachete sol-sol şi sol-aer şi deţine capacităţi de război electronic.
În decembrie, contraamiralul Hassani a afirmat că Iranul va trimite în curând două-trei nave în misiune în Venezuela.
Un înalt oficial militar iranian a indicat luna trecută că Marina Iranului ar putea fi prezentă în Oceanul Atlantic în apropiere de apele americane de vreme ce portavioane americane pot naviga în apele internaţionale în apropiere de Iran.
Marina iraniană şi-a extins prezenţa în ultimii ani, desfăşurând nave în oceanul Indian şi în Golful Aden pentru a asigura protecţia navelor iraniene împotriva piraţilor somalezi.
Un război americano-iranian al cuvintelor a escaladat de când preşedintele Donald Trump a dispus retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian în mai şi a reimpus sancţiunile împotriva sectorului bancar şi cel al energiei din Iran.
La rândul său, Teheranul a avertizat că dacă nu poate să-şi vândă petrolul din cauza presiunilor SUA, atunci nici o altă ţară din regiune nu va putea să facă acest lucru, ameninţând că va bloca strâmtoarea Urmuz din Golf. O treime din petrolul maritim din lume trece prin strâmtoarea Urmuz.
În ultimii ani au existat confruntări periodice între corpul de elită iranian Gardienii Revoluţiei şi armata americană în Golf, dar numărul incidentelor a scăzut în ultimele luni, relatează Agerpres.