Iranul sfidează lumea cu satelitul „Speranţa“

Plasarea acestuia pe orbită a stârnit îngrijorarea Occidentului, preocupat de evoluţia capacităţilor balistice ale regimului de la Teheran.

Iranul a anunţat ieri că a plasat pe orbită luni seară primul său satelit, cu ajutorul unei rachete Safir-2, o performanţă care a generat imediat îngrijorarea comunităţii internaţionale privind capacităţile balistice ale Teheranului. Satelitul, botezat „Omid“ („Speranţa“), este de fabricaţie iraniană, subliniază agenţia oficială IRNA, citată de AFP.

„Acesta este primul satelit lansat din istoria naţiunii noastre şi a fost transportat de racheta Safir-2“, a relatat, la rândul său, agenţia FARS.

  • Prima manevră operată de satelitul iranian a fost difuzarea unui „mesaj de prietenie şi de pace“ transmis de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. „Prezenţa oficială a Republicii Islamice a Iranului în spaţiu a fost înregistrată în istorie pentru a întări credinţa în Dumnezeu, dreptate şi pace“, a declarat liderul de la Teheran.

Şi şeful diplomaţiei iraniene, Manouchehr Mottaki, aflat la Summitul Uniunii Africane de la Addis-Abeba, a dat asigurări ieri că „activităţile spaţiale ale Iranului sunt exclusiv destinate păcii“, anticipând reacţiile ostile ale comunităţii internaţionale. „Capacităţile noastre militare au scopuri defensive“, a subliniat oficialul citat.

Ministrul iranian al apărării, Mostafa Mohammad Najjr, a calificat manevra drept „un succes total“ şi a explicat că satelitul „se află în prezent pe orbită“ şi transmite informaţii la sol.

  • Potrivit unui expert iranian în domeniul aerospaţial, citat de televiziunea publică, „Omid“ urmăreşte o traiectorie eliptică la o altitudine minimă de 250 de kilometri şi maximă de 400 de kilometri şi efectuează 15 mişcări de revoluţie în jurul Pământului în 24 de ore.

Temeri şi avertizări

Franţa este „îngrijorată“ de plasarea pe orbită a primului satelit iranian, deoarece această tehnologie de lansare este „foarte similară“ celei utilizate în dezvoltarea rachetelor balistice, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe. Andrew Brookes, expert la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, a avertizat că manevra iraniană va deranja Israelul şi alte state din regiune.

La rândul său, Isaac Ben-Israel, fost director al Agenţiei Spaţiale Israeliene, a subliniat că rachetele folosite pentru plasarea de sateliţi pe orbită pot avea şi utilizări militare. De la Safir la Kavoshgar

  • Teheranul anunţase pe 17 august lansarea cu succes a rachetei Safir („Ambasador“), capabile să transporte un satelit pe orbită.
  • Câteva luni mai târziu, oficialii iranieni dezvăluiau lansarea celui de-al doilea model de rachetă spaţială, Kavoshgar-2. Cele două modele par derivate din racheta balistică Shahab- 3, cea mai performantă din arsenalul Republicii Islamice, cu o rază de acţiune de aproape 2.000 de kilometri. Iranul devine astfel cea de-a doua ţară din regiune, după Israel, care dispune de capacităţi de lansare a sateliţilor.