Iranul riscă sancțiuni ONU. Conflict deschis cu marile puteri ale UE. Acordul nuclear, în pericol

Trei mari puteri din Uniunea Europeană au semnat o declarație comună în care precizează că au declanșat mecanismul de soluţionare a litigiilor din cadrul acordului nuclear cu Iranul care ar putea conduce la sancţiuni ONU împotriva regimului de la Teheran. Cele trei țări semnatare, Franța, Marea Britanie și Germania au precizat, însă, că nu s-au alăturat campaniei Statelor Unite pentru a pune în aplicare sncțiunile extreme împotriva Iranului.

Franța, Marea Britanie și Germania au confirmat, marți, că au declanșat mecanismul de de soluţionare a litigiilor, prevăzut în cadrul acordului nuclear cu Iranul, având în vedere încălcările continue ale Teheranului, dar au spus că nu s-au alăturat campaniei Statelor Unite pentru a exercita presini extreme asupra regimului de la Teheran. „Nu acceptăm argumentul potrivit căruia Iranul are dreptul să reducă cerințele din tratatul JCPoA”, au declarat cele trei țări într-o declarație comună citată de Reuters.

JCPoA sau Planul comun de acțiune cuprinzător, cunoscut în mod obișnuit ca acordul nuclear Iran sau acordul Iran, este un acord privind programul nuclear iranian încheiat la Viena la 14 iulie 2015, între Iran și P5 + 1 împreună cu Uniunea Europeană.

Reprezentanții celor trei state UE susțin că nu au de ales decât să declanșeze procesul care ar putea duce la sancțiuni de către Organizația Națiunilor Unite (ONU).

„În loc de a inversa procesul, Iranul a ales să reducă și mai mult conformitatea acordului”, se arată în document. Iranul a făcut un alt pas înapoi de la angajamentele sale față de pactul din 2015, cu șase puteri mondiale, anunțând pe 6 ianuarie că va restrânge limitele de acces la procesul de îmbogățire a uraniului, deși a spus că va continua să coopereze cu supraveghetorii ONU.

„Facem acest lucru cu bună credință cu obiectivul general al păstrării JCPoA și cu speranța sinceră de a găsi o cale de a rezolva impasul prin dialog diplomatic constructiv, păstrând acordul și rămânând în cadrul său”, au spus liderii celor trei state europene.

În încercarea de a menține ușa deschisă diplomației, cei trei au spus că nu s-au alăturat campaniei Statelor Unite pentru a pune în aplicare presiunea maximă împotriva Iranului.

„Având în vedere evenimentele recente, este cu atât mai important că nu adăugăm o criză de proliferare nucleară la actuala escaladare care amenință întreaga regiune”, au spus aceștia.

Franţa, Marea Britanie şi Germania sunt cele trei ţări europene care au semnat în 2015, alături de SUA, China şi Rusia, acordul cu Iranul în dosarul nuclear, din care Donald Trump a decis să retragă Washingtonul în 2018.

Preşedintele american a făcut recent apel la statele europene să iasă din acord şi să îşi consolideze prezenţa militară din Orientul Mijlociu.

Teheranul a afirmat la 5 ianuarie că nu se mai simte obligat de nicio limită „în privinţa numărului de centrifuge” utilizate pentru producţia de combustibil nuclear.

Anunţul a fost făcut la două zile după eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, de un tir de dronă american, punct culminant al intensificării tensiunilor între Teheran şi Washington.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au semnat o declarație comună, în care afirmă că „este esențial ca Iranul să revină la respectarea deplină a obligațiilor sale în baza acordului”.