Iranul pune în funcțiune noi centrifuge pentru îmbogățirea uraniului

Sursa: Arhiva EVZ

Iranul a început îmbogățirea uraniului cu noi centrifuge avansate la situl său nuclear subteran numit Natanz, potrivit unui raport confidențial al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Astfel, AIEA a precizat că noi centrifuge de tipul IR-6 au fost conectate la instalația subterană Natanz. Acestea sunt mult mai eficiente și pot trece rapid de la un nivel de concentrare a uraniului la altul.

Prima dintre cele trei cascade, sau clustere, de centrifuge IR-6 avansate instalate recent la uzina subterană de îmbogățire a combustibilului (FEP) de la Natanz se îmbogățește, se arată în raport.

Diplomații spun că IR-6 este cel mai avansat model al său, mult mai eficient decât prima generație IR-1, singurul pe care acordul nuclear îl permite.

De mai bine de un an Iranul folosește centrifuge IR-6 pentru a îmbogăți uraniul cu o puritate de până la 60%, aproape de calitatea armelor, la o fabrică supraterană din Natanz.

Recent și-a extins îmbogățirea cu mașini IR-6 în alte locații. Luna trecută, o a doua cascadă IR-6 la Fordo, un sit îngropat în interiorul unui munte, a început să se îmbogățească cu până la 20%.

Inspectorii AIEA au verificat duminică că iranienii alimentează centrifugele cu hexafluorură de uraniu (UF6) gazoasă și au menționat:

„La 28 august 2022, Agenția a verificat la FEP că Iranul alimenta UF6 îmbogățit cu până la 2% U-235 în cascada IR-6. ... pentru producerea de UF6 îmbogățit cu până la 5% U-235”.

Dintre celelalte două cascade IR-6, una folosește UF6 epuizat, un proces efectuat înainte de începerea îmbogățirii corespunzătoare, iar cealaltă nu a fost încă încărcată cu material nuclear.

SUA și Iran se îndreaptă spre o reactivare a acordului nuclear din 2015

Iranul și Statele Unite par să se îndrepte spre un acord de revigorare a acordului nuclear din 2015, care a impus restricții asupra activităților nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor împotriva Teheranului. Acesta a fost însă dezlegat după ce SUA s-a retras în 2018. Acțiunea a determinat Iranul să încalce aceste restricții una câte una.

O înțelegere între cele două părți ar implica anularea multor activități de îmbogățire a uraniului pe care o desfășoară Iranul și limitarea îmbogățirii sale la o puritate de 3,67%.

Cu toate acestea, instalarea sa de mașini avansate pe siturile subterane precum Natanz și Fordo ar putea fi un semnal pentru orice putere care ar dori să o atace, dacă nu există un acord.

Puterile occidentale se tem că Iranul se îndreaptă spre capacitatea de a produce bombe nucleare, însă țara neagă orice astfel de intenție, potrivit Reuters.