Iranul devine ţintă pentru Israel şi SUA

Iranul devine ţintă pentru Israel şi SUA

Regimul de la Teheran este pe punctul de a-şi extinde activitatea de îmbogăţire a uraniului. Marile puteri încep să îşi piardă răbdarea.

Iranul se află în faza finală a punerii în funcţiune a mii de centrifuge de ultimă generaţie, într-un complex nuclear subteran fortificat, acestea fiind capabile să producă uraniu îmbogăţit mai repede şi mai eficient decât actualele instalaţii. Potrivit unor diplomaţi citaţi, sub protecţia anonimatului, de mass-media internaţionale, în centrul atenţiei este complexul nuclear de lângă oraşul iranian Qom. Scepticism la Washington Aceste informaţii au apărut înaintea vizitei la Teheran a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi pe fondul speculaţiilor din ziarele britanice, conform cărora oficialii americani nu mai cred că sancţiunile impuse Iranului vor da rezultate. În aceste condiţii, Statelor Unite nu le va rămâne decât să atace Iranul sau să asiste la un atac declanşat de armata israeliană, scrie cotidianul "The Guardian". "Casa Albă vrea să vadă că sancţiunile dau rezultate. Aceasta nu este Casa Albă din timpul mandatului preşedintelui George W. Bush. Nu are nevoie de un nou conflict. Problema este că băieţii de la Teheran se comportă ca şi cum sancţiunile nu ar conta, ca şi cum economia naţională nu s-ar prăbuşi, ca şi cum Israelul nu ar urma să acţioneze", a declarat un analist familiarizat cu evoluţia evenimentelor din Orientul Mijlociu. Oficial, Iranul speră într-o relansare urgentă a negocierilor cu marile puteri în programul nuclear.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TggJbw5u6cM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 20% din exporturile de petrol iraniene ajungeau în UE la începutul anului. Acestea urmează să fie sistate de la 1 iulie Citiţi şi:

  • Șeful Statului Major israelian: Vom lua singuri decizia de a ataca Iranul
  • Teheranul a decis să stopeze vânzarea de petrol către Franța și Marea Britanie

Ne puteți urmări și pe Google News