Teheranul a avut nevoie de mai puțin de 48 de ore pentru a se dezmetici după atacul-fulger lansat de Arabia Saudită în Yemen împotriva rebelilor houthi, sprijiniți de iranieni.
Șeful temutelor brigăzi iraniene Al-Qods, Kassim Soleimani, a aterizat în capitala Yemenului, Sanaa, vineri, 27 martie, pentru a participa la organizarea rezistenței forțelor houthi, care încearcă să răstoarne regimul președintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi. Generalul Soleimani este considerat cel bun strateg militar care există în acest moment în Orientul Mijlociu, motiv pentru care este supranumit „Rommel al Iranului” sau „Vulpea”, evident după porecla purtată de feldmareșalul german.
Acesta este al treilea front deschis de Iran în Orientul Mijlociu, după cel din Siria (unde îl sprijină pe Bashar Al-Assad) și cel din Irak (unde luptă alături de armata Bagdadului împotriva organizației teroriste ISIS.
Intervenția militară a coaliției conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi i-a găsit pe aceștia la porțile Adenului, oraș-port care controlează strâmtoarea strategică Bab el Mandeb, cale de transport a petrolului între Golf și Oceanul Indian, prin Canalul Suez și Mediterana.
Anumite unități ale armatei yemenite s-au alăturat rebelilor, scrie Debka. Acestea sunt echipate cu armament american sofisticat, furnizat de Statele Unite pentru a lupta cu Al-Qaida, care acum servește la lupta împotriva unui regim recunoscut și sprijinit de Washington.
Forțele rebele au cucerit o mare parte dintre orașele yemenite și s-au extins până la țărmurile Mării Roșii.
Descinderea generalului Soleimani la Sanaa arată hotărârea Teheranului de a nu ceda un pas din teritoriile cucerite de houthi. El are în primul rând misiunea de a sparge blocada saudită și de a restabili căile de aprovizionare dintre Iran și rebeli.
Pe de altă parte, surse din zonă susțin că este o chestiune de ore până când forțele navale saudite și egiptene vor încerca să debarce la Aden, ultimul mare oraș care nu se află sub controlul rebelilor.
Conflictul riscă să se extindă însă în afara regiunii: Pakistanul a avertizat că va interveni împotriva oricui va pune în pericol integritatea teritorială a Arabiei Saudite. Reacția vine ca urmare a unei amenințări a rebelilor houthi că vor invada provinciile saudite din sud: Asir, Nasjan și Jizan, unde cea mai mare parte a populației este ismaelită, o orientare religioasă mai apropiată de șiiții iranieni și de houthi decât de credința sunnită, majoritară în Arabia Saudită.
Vineri noaptea, președintele Barack Obama a avut o convorbire telefonică cu regele saudit Salman în care a reafirmat sprijinul american pentru acțiunea militară lansată de Riad în Yemen.