Iranul avertizează: nicio grupare teroristă nu poate fi eliminată doar prin raiduri aeriene

Preşedintele iranian Hassan Rohani a pus ieri sub semnul îndoielii obiectivele declarate ale loviturilor americane şi arabe în Siria, estimând că nicio mişcare extremistă nu ar putea fi eradicată numai prin lovituri aeriene, în cadrul unui interviu difuzat de postul de televiziune american PBS.

“Nu înţelegem prea bine ce vor ei, dacă sunt sub presiunea opiniei lor publice şi vor să facă un show sau dacă au un obiectiv real pentru regiune”, a declarat Hassan Rohani într-un interviu pentru prezentatorul vedetă al postului, Charlie Rose.

“Dar ce pot să vă spun fără echivoc este că niciun un grup terorist nu poate fi eradicat şi distrus numai prin bombardamente aeriene”, a adăugat preşedintele iranian, al cărui ţară susţine regimul lui Bashar al-Assad, în interviul preluat de AFP.

În condiţiile în care SUA şi cinci ţări arabe lansează de marţi lovituri asupra poziţiilor grupului jihadist Statul Islamic (SI) în Siria, Hassan Rohani a acuzat, fără a le numi, “anumite state din regiune şi din afara regiunii că au susţinut diverse grupuri teroriste” în Siria.

“Această susţinere a avut multe forme, financiară, materială. Anumite ţări au făcut din teritoriul lor un punct de trecere pentru câmpul de luptă. Toţi i-au susţinut pe terorişti într-un mod sau în altul”, a acuzat el.

“Când un obiectiv devine prioritar, de pildă răsturnarea unui anumit guvern, asta duce la utilizarea tuturor mijloacelor”, a adăugat el, referindu-se la dorinţa ţărilor occidentale şi arabe de a-l vedea pe preşedintele sirian Bashar al-Assad plecând de la putere.

Ţările occidentale şi cele arabe susţin oficial militar şi financiar opoziţia “moderată” în Siria, care se luptă şi cu regimul, şi cu jihadiştii Statului Islamic (SI). Preşedintele sirian şi aliaţii săi iranieni califică însă drept “teroristă” întreaga opoziţie, fără distincţie.

Evocând un alt mare dosar, negocierile privind dosarul nuclear cu marile puteri, Rohani a estimat că un acord este posibil. “Dacă voinţa este reală de o parte şi de alta, cu siguranţă un acord poate fi obţinut”, a apreciat preşedintele iranian, exprimându-şi speranţa că va exista “o situaţie câştigătoare pentru toate părţile”, scrie și Agerpres.

“Iranul trebuie să-şi poată proteja drepturile de a utiliza energia nucleară de manieră paşnică şi interlocutorii noştri trebuie să fie încredinţaţi cu certitudine că nu va exista nicio deviere de la acest obiectiv”, a mai spus el.