Semnal de alarmă în capitalele occidentale: Iranul ar pregăti o bombă atomică
- Iulia Moise
- 7 decembrie 2024, 06:45
Iranul „crește dramatic” cantitatea de uraniu îmbogățit, dar și puritatea lui, de la 60% la aproape 90%, care este gradul necesar fabricării bombei atomice, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, pentru Reuters într-un interviu.
Iranul a crescut dramatic nivelul de puritate al uraniului îmbogățit
Această acțiune va provoca cu siguranță îngrijorare în capitalele occidentale, care deja susțin că nu există nicio justificare civilă pentru acțiunile Iranului, pentru că nicio altă țară nu a făcut acest lucru fără a produce bombe nucleare, ceea ce Iranul neagă că ar urmări.
Iranul are deja suficient uraniu îmbogățit, până la 60%, necesar pentru patru arme nucleare în principiu, dar încearcă obținerea unei purități de 90%.
„Agenția anunță că capacitatea de producție a inventarului de 60% crește dramatic”, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Grossi, în Conferința de securitate Manama Dialogue din capitala Bahrainului.
Iranul crește cantitatea de uraniu îmbogățit
El a adăugat că aceasta va crește „de șapte, opt ori mai mult, poate, sau chiar mai mult” decât rata anterioară de 5-7 kg pe lună.
Escaladarea vine la o săptămână după ce oficialii europeni și iranieni au făcut progrese în întâlnirile privind posibilitatea de a purta discuții serioase asupra programului nuclear contestat, înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă în ianuarie.
Teheranul a fost supărat de o rezoluție adoptată luna trecută de Marea Britanie, Germania și Franța, cunoscută sub numele de E3, care a criticat Iranul pentru cooperarea slabă cu Agenția de Supraveghere Nucleară a ONU.
Iranul nu a cooperat cu Agenția de Supraveghere Nucleară a ONU
Decizia de vineri este, de asemenea, un pas înapoi pentru Grossi, pentru că a declarat, după o vizită în Iran în noiembrie, că Teheranul a acceptat „cererea” sa de a limita stocul de uraniu îmbogățit până la 60% pentru a reduce tensiunile diplomatice, numind-o „un pas concret în direcția corectă”.
Diplomații au declarat la acea vreme, că pasul făcut de Iran, care includea pregătirea pentru implementarea acelei limite, era condiționat de neadoptarea unei rezoluții contra Teheranului de Consiliul de Guvernatori al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) format din 35 de națiuni. Dar Consiliul a adoptat ulterior această rezoluție din cauza cooperării insuficiente a Iranului cu Agenția.
„Nu avem niciun proces diplomatic în desfășurare care ar putea duce la o de-escaladare sau la o echație mai stabilă în ceea ce privește Iranul. Acest lucru este regretabil”, a spus Grossi.
Șeful serviciului de informații externe al Franței a declarat săptămâna trecută că proliferarea nucleară iraniană era fără îndoială una dintre amenințări, dacă nu cea mai critică amenințare în lunile următoare.
E3, poziție fermă după ce Iranul a sprijinit militar Rusia
E3 au adoptat o poziție mai fermă față de Iran în ultimele luni, în special de când Teheranul și-a intensificat sprijinul militar pentru Rusia.
Cu toate acestea, au insistat întotdeauna că doresc să mențină o politică de presiune și dialog pentru a relua discuțiile cu mult înainte ca acordul din 2015, să expire în octombrie 2025.
Acel acord a ridicat sancțiunile internaționale împotriva Iranului, în schimbul acceptării de către Teheran a unor restricții asupra programului său nuclear.