Evenimentul Zilei > International > IRANUL a permis Rusiei să folosească baza aeriană de la Hamedan pentru loviturile aeriene din SIRIA
IRANUL a permis Rusiei să folosească baza aeriană de la Hamedan pentru loviturile aeriene din SIRIA

IRANUL a permis Rusiei să folosească baza aeriană de la Hamedan pentru loviturile aeriene din SIRIA

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că foloseşte o bază aeriană din vestul Iranului pentru loviturile aeriene din Siria, scrie BBC.

Bombardiere cu rază lungă de acţiune Tupolev-22M3 şi Suhoi-34 au decolat, miercuri, de la baza aeriană din Hamedan, lansând atacuri aeriene împotriva rebelilor din Alep, Idlib şi Deir al-Zour (Deir ez-Zor).  În urma raidului au fost distruse cinci mari depozite cu arme, trei sedii ale unor comandamente jihadiste și o tabăra a acestora, pe care teroriștii o utilizau pentru a pregăti bătălia pentru Alep, a indicat o sursă din Ministerul Apărării rus, citată de TASS.

BBC mai scrie că este prima oară când Rusia loveşte ţinte din Siria folosind o a treia ţară ca punct de plecare, de la implicarea sa, începând din toamna anului trecut, în războiul civil sirian în sprijinul dictatorului Bashar al-Assad

Iranul este principalul aliat regional al regimului al-Assad pe care l-a sprijinit financiar şi militar pe tot parcursul războiului civil care a erupt în primăvara lui 2011.

În ultimele luni, importanţi oficiali ruşi şi iranieni au purtat discuţii intense privind o cooperare militară.

Săptămâna trecută, Rusia a solicitat Irakului şi Iranului să permită rachetelor sale de crozieră să traverseze spaţiul lor aerian pentru a lovi ţinte teroriste din Siria.

Potrivit comunicatului oficial al ministerului Apărării, bombardamentele Rusiei îi vizează în special pe teroriştii din ISIS şi Jabhat al-Nusra.

Amplasarea unor avioane de luptă și bombardiere rusești la baza din Iran oferă aviației ruse o serie de avantaje. Potrivit presei arabe, acordul încheiat de Moscova cu Teheranul cu privire la utilizarea acestei baze va permite reducerea timpului de zbor cu 60%. Distanța dintre baza Hamadan și zona centrală a Siriei este de circa 900 de kilometri.

Până acum, pentru aplicarea de lovituri aeriene în Siria, bombardierele rusești Tu-22M3 decolau de pe aeroportul militar Mozdok (Osetia de Nord, Caucazul rus), întrucât baza aeriană rusă Hmeimim din Latakia nu este potrivită pentru acest tip de avioane de luptă, unele dintre cele mai mari din lume.