Iranul a încercat să sechestreze două petroliere în Golful Persic. Reacția SUA

Sursa: Arhiva EVZ

Iranul a încercat să captureze două petroliere, miercuri, la intrarea în Golful Persic, dar tentativele au fost oprite prin mobilizarea de nave militare americane, anunţă Forţele Navale din SUA.

Iranul a încercat să pună mâna pe două petroliere în apropierea strâmtorii Ormuz, informează Marina SUA. Potrivit sursei citate, în ambele cazuri, navele iraniene au dat înapoi după ce Marina SUA a reacționat imediat.

„Marina iraniană a încercat să sechestreze navele comerciale care tranzitează în mod legal apele internaționale”, a declarat Tim Hawkins, purtătorul de cuvânt al Flotei a cincea a Marinei SUA: „Marina SUA a răspuns imediat și a prevenit aceste capturi”.

S-au tras focuri de armă către o navă comercială

Tim Hawkins a mai declarat că s-au tras focuri de armă către a doua navă, dar nu au cauzat victime sau pagube majore. De asemenea, până în prezent, nu a existat niciun comentariu din partea iraniană după ceste incidente.

Ambrey, un serviciu de informații maritime, a declarat că nava asupra căreia s-a tras era un petrolier sub pavilionul Bahamasului, deținut de eleni, administrat de SUA, care tranzita din Emiratele Arabe Unite către Singapore. Se spune că împușcăturile au avut loc la 28 de mile marine nord-est de Muscat, capitala Omanului.

Iranul a confiscat cel puțin cinci nave comerciale în ultimii doi ani

Marina SUA spune că Iranul a confiscat cel puțin cinci nave comerciale în ultimii doi ani și a hărțuit alte câteva. Multe dintre incidente au avut loc în și în jurul strâmtorii Hormuz din Golful Persic prin care trece 20% din totalul țițeiului.

În aprilie, comandouri mascate ale marinei iraniene au efectuat un raid cu elicoptere pentru a sechestra un petrolier cu destinația SUA în Golful Oman. Iranul a declarat că vasul a fost confiscat după ce s-a ciocnit cu o altă navă iraniană, dar nu a furnizat nicio dovadă. În trecut, Iranul a confiscat nave comerciale pentru a le folosi ca monedă de schimb cu Occidentul.

Tensiunile dintre SUA și Iran au crescut constant de când administrația Trump s-a retras unilateral din acordul nuclear al Iranului din 2015. Iranul a răspuns acestui demers prin intensificarea activităților sale nucleare - despre care spune că sunt pașnice - și oferă, de asemenea, drone armatei Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, informează AP.