Stocul de uraniu îmbogățit al Republicii Islamice este de opt ori superior limitei autorizată de acordul de la Viena. În plus, Teheranul refuză accesul la două situri pe care Agenția Internațională pentru Energie Atomică vrea să le inspecteze.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat, vineri, îngrijorarea, după publicarea unui raport cu privire la activitățile nucleare ale Iranului.
Stocul de uraniu îmbogățit al Iranului este de aproape opt ori mai mare decât limita autorizată prin acordul nuclear din 2015, a informat AIEA, în condițiile în care Iranul a anunțat deja că nu va mai respecta unele angajamente din acest acord.
La 16 ianuarie 2016, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a verificat dacă Iranul și-a pus în aplicare măsurile în domeniul nuclear, majoritatea sancțiunilor UE și ale ONU au fost ridicate. UE a ridicat toate sancțiunile economice și financiare legate de domeniul nuclear. Cu toate acestea, unele restricții rămân în vigoare, inclusiv restricțiile privind transferul de mărfuri cu risc de proliferare, embargourile asupra armelor și rachetelor balistice și măsurile restrictive împotriva anumitor persoane și entități incluse pe listă
Conform constatărilor inspectorilor acestei organizații internaționale, la data de 20 mai, cantitatea acumulată de Teheran atingea 1.571, 6 kilograme de uraniu îmbogățit pentru o limită autorizată de 202,8 kg (sau 300 kg echivalent a UF6, hexaflorură de uraniu, utilizată în procesul de îmbogățire a uraniului care produce combustibil pentru reactor nucleari și arme nucleare) în acordul de la Viena semnat între Iran și SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania –membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
Statele Unite s-au retras unilateral din acest accord în 2018.
AIEA a mai raportat că Iranul a continuat să îmbogățească uraniul cu o puritate de 4,5%, mai mare decât procentul de 3,67% autorizat prin tratatul din 2015.
În plus, Teheranul interzice accesul inspectorilor AIEA la două situri pe care agenția dorește să le inspecteze ca parte a misiunii sale de verificare a activităților nucleare. Organizația și-a exprimat vineri „profunda îngrijorare” față de această situație.
Aceste două situri, inaccesibile de câteva luni, sunt printre trei locații despre care AIEA se întreabă dacă au avut în trecut material radioactive și activități nucleare nedeclarate, totuși fără nicio legătură dovedită cu programul actual al Teheranului.
Acordul de la Viena a promis stimulente economice Teheranului în schimbul limitării programului său nuclear. Dar, de la retragerea Statelor Unite, autoritățile iraniene au încălcat treptat restricțiile acestui acord.