Iranul amenință cu represalii după ce Senatul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege ce impune noi sancțiuni asupra Republicii Islamice

Ministerul de Externe al Iranului a declarat vineri că țara va lua măsuri „reciproce și proporționale“, ca represalii la un proiect de lege aprobat de Senatul Statelor Unite pentru impunerea de noi sancțiuni Teheranului.

 

În cadrul declarațiilor sale de vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Bahram Qassemi, a declarat că aprobarea, de către Senat, a proiectului de lege privind „sancțiunile pentru neploriferarea nucleară“ împotriva Iranului nu a fost ceva neașteptat, având în vedere istoricul ostilităților legislativului (american) față de poporul iranian.

Senatul SUA a adoptat joi, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege prin care va intensifica sancțiunile împotriva Iranului și Rusiei. Măsura, adoptată cu un scor de 98-2, include noi sancțiuni la adresa Iranului ca urmare a programul său de dezvoltare a unor rachete balistice și a presupusei „continuări a sprijinului pentru terorism.“

În cadrul acelorași declarații, Qassemi a amintit guvernului SUA de angajamentele sale în cadrul Planului Comun de Acțiune Generală (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), un acord cu privire la dezvoltarea nucleară dintre Iran și Grupul 5 + 1 (Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania), spunând că Washington-ul are obligația de a-și onora pe deplin angajamentele și de a acționa cu bună-credință.

„Deoarece Republica Islamică Iran și-a îndeplinit pe deplin angajamentele sale (JCPOA) până în prezent, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a confirmat acest lucru, de asemenea, de mai multe ori, toate părțile din JCPOA au datoria de a-și onora angajamentele pe deplin“, a adăugat acesta.

La sfârșit, acesta a denunțat ca fiind „absolut inadmisibile și ilegale“ acuzațiile aduse în cadrul proiectului de lege de Senatul American, cu privire la puterea militară și capacitățile rachetelor deținute de Iran, subliniind că astfel de stratageme nu vor perturba în niciun fel planurile forțelor armate iraniene de a apăra securitatea și interesele țării.

De asemenea, Qassemi a reiterat faptul că programul de dezvoltare a rachetelor iraniene este absolut legitim și nu are nimic de-a face cu Rezoluția ONU 2231, arătând foarte clar că nimic nu poate împiedica Iranul să se bucure de dreptul său de a se apăra.

Rezoluția 2231, adoptată de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în iulie 2015, a aprobat JCPOA, un document de 159 de pagini. Rezoluția solicită Iranului „să nu întreprindă nicio activitate legată de rachete balistice concepute pentru a putea transporta arme nucleare.“

Pentru ca noul proiect de lege a Senatului să devină lege, trebuie să mai treacă de Camera Reprezentanților din SUA și să fie semnat de președintele Donald Trump.

Noua acțiune împotriva Iranului are loc după două serii de sancțiuni, din februarie și mai, impuse de către Departamentul Trezoreriei SUA urmare a programul de dezvoltare a rachetelor de către Iran.