Iran, pregătește-te! Două portavioane americane în Golful Persic

070508-N-0490C-005 MEDITERRANEAN SEA (May 8, 2007) - Nimitz-class aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) transits the Mediterranean Sea. Eisenhower and embarked Carrier Air Wing (CVW) 7 are on a regularly scheduled deployment in support of Maritime Security Operations (MSO). U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Angel Contreras (RELEASED)

Cât mai imprevizibil. Acesta este principiul pe care US Navy intenționează să îl urmeze pentru desfășurarea unităților sale, începând cu grupurile sale aeronavale.

Principiu care s-a aplicat în cazul portavionului USS Dwight D. Eisenhower, care a plecat imediat în misiune după ce a terminat un exercițiu final de certificare și, prin urmare, fără a reveni la Norfolk, portul său de origine, unde era așteptat.

„Strategia de apărare națională indică clar că trebuie să fim imprevizibili pe plan operațional pentru adversarii noștri strategici (Rusia și China), respectând angajamentele noastre față de aliații și partenerii noștri”, a explicat, în ianuarie, amiralul James G. Foggo III, comandantul Forțelor Navale ale Statelor Unite în Europa, care conduce și Comandamentul forțelor interarme (JFC) cu sediul la Napoli.

Misiunea portavionului USS Dwight D. Eisenhower și a escortei sale nu a fost specificată la acea vreme. După ce a fost plasată sub autoritatea celei de-a 2-a flote a Marinei SUA și, prin urmare, a fost dislocată în Atlanticul de Nord pentru a monitoriza rutele de transport maritim între America de Nord și Europa, nava s-a îndreptat apoi spre Mediterana, unde a luat parte la un exercițiu cu portavionul francez Charles de Gaulle.

În continuare, intențiile marinei americane erau neclare. Se va întoarce USS Eisenhower în Atlantic? Avea să rămână în Mediterana? Sau s-ar îndrepta spre Golful Persic și s-ar alătura portavionului USS Harry S. Trumman? Răspunsul a fost dat la câteva zile după un „passex” cu Charles de Gaulle, portavionul american fiind raportat în canalul Suez.

Însă, la 11 martie, baza irakiană Camp Taji, care adăpostește membri ai Coaliției anti-jihadiste condusă de SUA, a fost atacată cu rachete, trei oameni fiind uciși și alți 14 răniți.

Atacul era de așteptat. 11 martie este ziua aniversării generalului Qassem Soleimani, responsabil de operațiunile externe ale Gardienilor iranieni ai Revoluției. Soleimani a fost ucis de o dronă americană în ianuarie.

Ceea ce a dus la o escaladă militară care s-a finalizat cu salve de rachete lansate de Iran contra bazelor irakiene ce găzduiesc forțele Coaliției antijihadiste.

Ca represalii la atacul asupra Camp Taji, americanii au bombardat cinci poziții deținute în Irak de miliția șiită Kata’ib Hezbollah.

„Vom menține portavioanele o perioadă de timp pentru a anunța Iranul că represaliile (pentru atacurile împotriva lui Kata'ib Hezbollah) vor avea ca rezultat un răspuns masiv”, a spus generalul McKenzie.

El a dăugat că baterii de sisteme de apărare antiaeriană Patriot se află în curs de desfășurare în Irak și că ele vor fi operaționale „în câteva zile”.

De notat că anunțul generalului McKenzie vine după ce US Navy a lansat un studiu pentru a determina viitorul capacităților sale aeronavale până în 2030, scrie Opex 360.

Și ideea că marina ar trebui să se mulțumească doar cu patru noi portavioane din clasa Ford a fsot avansată.

„Nu căutăm ocazii de a ataca Iranul, dar Statele Unite vor răspunde agresiunii”, a declarat generalul american.

Cu toate acestea, el a spus că Iranul nu va căuta o confruntare directă cu Statele Unite. Pe de altă parte, potrivit lui, este probabil ca Teheran să-și continue „provocările prin procură”, prin intermediul grupurilor care îi sunt apropiate, „în Irak și în alte părți ale regiunii”.

Rămâne de văzut cum vor acționa cele două portavioane ale US Navy în Golf. Deocamdată, prezența lor nu a descurajat noi atacuri cu rachete împotriva Camp Taji, sâmbătă.