Iran: Peședintele Rouhani critică violența de care dă dovadă ”Poliția Moralității”(VIDEO)

Teheran: Președintele iranian, Hassan Rouhani, a criticat astăzi așa-numita poliție a moralității, după ce a fost dat publicității un clip în care era bătută o femeie acuzată de încălcarea codului vestimentar strict impus în această țară.

"Unii consideră că modul în care trebuie promovată virtutea și interzis viciul este... de a merge pe stradă și a lua oamenii de gât", a afirmat Rouhani într-un discurs care a abordat mai multe subiecte, adresat oficialilor guvernamentali. Discursul a fost preluat de televiziunea națională iraniană. "Promovarea virtuții nu se poate face prin violență", a adăugat acesta. Ieri, un material filmat cu telefonul mobil a devenit viral pe rețelele de socializare din Iran: o membră a politiei moralității o lovea deosebit de violent pe o altă femeie, al cărei jihab nu îi acoperea părul suficient de mult.

Clipul video a provocat consternare pe rețelele de socializare, iar purtătorul de cuvânt al ministerului de interne a promis că se va efectua o investigație. În același timp, oficialul susține că femeia respectivă ar fi provocat actul de violență, ca urmare a unor injurii proferate la adresa ofițerului de poliție. Rouhani nu s-a referit direct la acest caz, dar a părut că se folosește de situație pentru a critica încercările recente ale autorităților islamice de a restrânge activitatea rețelelor de socializare. Se fac presiuni din ce în ce mai mari pentru blocarea rețelelor de socializare străine, precum Telegram, care reprezintă singura modalitate de a răspândi informații critice la adresa sistemul islamic iranian. În același timp,  Rouhani a declarat că rețelele necenzurate sunt vitale pentru economie, avertizând că revoluția islamică din 1979 va fi, în cele din urmă, judecată în funcție de comportamentul regimului față de propriul popor. "În cazul în care comportamentul nostru s-a înrăutățit (din 1979), atunci înseamnă că această revoluție se află pe o cale greșită. Scopul fundamental al revoluției este de a respecta oamenii și de a le rezolva problemele", a declarat acesta. Poliția moralității a devenit mult mai puțin vizibilă în orașe după inaugurarea mandatului președintelui Rouhani, în 2013. De asemenea, șeful poliției din Teheran a afirmat în luna decembrie că a fost adoptată o politică mai permisivă cu privire la încălcările codului islamic, în domenii precum regulile vestimentare, punându-se accent pe "educație" și nu pe detenție. Totuși, mii de femei au fost trimise în judecată pentru încălcarea regulilor vestimentare, iar un fost șef al poliției, generalul Hossein Sajedinia, a declarat în aprilie 2016 că nu mai puțin de 7.000 de polițiști de moralitate sub acoperire acționează în capitala iraniană.