Republica Islamică își continua activitățile nucleare, Teheranul depășind iar pragul de uraniu îmbogățit stabilit de acordul privind dosarul nuclear Iranian, semnat la Viena, în 2015.
Uraniul îmbogățit stocat de Iran depășește acum de zece ori limita autorizată de acordul de la Viena, semnat cu marile puteri, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
Teheran a cumulat 2.105,4 kg de uraniu îmbogățit, în timp ce este permisă stocarea doar a 202,8 kg, ceea ce echivalează cu 300 kg de uraniu îmbogățit sub formă compusă.
De la evaluarea anterioară publicată de AIEA în iunie, Iranul și-a continuat, așadar, activitățile nucleare, în timp ce Statele Unite și-au intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancțiunilor și extinderea embargoului asupra armelor împotriva Teheranului.
AIEA a putut vizita două situri nucleare la care cerea Iranului acces de luni de zile.
„Iranul a oferit inspectorilor agenției acces la un sit (...) astfel încât să poată preleva probe. Probele vor fi analizate” de laboratoarele AIEA, a informat agenția. „AIEA va vizita a doua locație specificată mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iranul”, precizează raportul.
Potrivit unui diplomat intervievat anterior de AFP, va dura trei luni pentru a se obține rezultatele probelor.
Nu există nicio indicație că presupusele activități nucleare de pe siturile sale, care datează de mai bine de 15 ani, fără legătură cu operațiunile actuale ale Iranului, reprezintă o amenințare în acest moment.
Dar, în virtutea angajamentelor sale față de AIEA, Iranul este obligat să accepte inspecțiile solicitate, subliniază specialiștii.
Timp de multe luni, Teheranul a refuzat să respecte cerințele agenției ONU, despre care a spus că se bazează pe acuzațiile Israelului.
Statele Unite au exercitat o presiune semnificativă asupra Teheranului în legătură cu aceste locații, acuzând Iranul de disimulare, pentru a-i împinge pe europeni, Rusia și China să renunțe la rândul lor la acordul nuclear din 2015.
Iranul a cedat la sfârșitul lunii august, după adoptarea, în iunie, a unei rezoluții a guvernatorilor AIEA, prezentată de europeni, îndemnând Republica islamică să joace cartea transparenței cu comunitatea internațională.
Această rezoluție care a admonestat Republica Islamică a fost prima din 2012, când marile puteri au suspectat că Iranul ar dori să achiziționeze bomba atomică, ceea ce Teheranul negat întotdeauna.