Iran către Arabia Saudită: numai Mecca și Medina o să mai stea în picioare dacă venim după voi! Leii dispun de forță morală, generozitate și curaj, Scorpionii intră într-o perioadă aglomerată

Iran către Arabia Saudită: numai Mecca și Medina o să mai stea în picioare dacă venim după voi! Leii dispun de forță morală, generozitate și curaj, Scorpionii intră într-o perioadă aglomerată

Pe fondul alegerilor prezidențiale iraniene din 19 mai, asistăm la un balet al declarațiilor belicoase saudite și iraniene. Cunoscând foarte bine și pe unii și pe alții, nu trebuie să ne gândim la ce este mai rău. Așa se procedează în zona aceea musulmană, dacă nu te dai ”macho” și nu ai mustață, nu contezi!

 

HOROSCOP  Pe 9 mai s-au născut: Pancho Gonzales, Albert Finney, Glenda Jackson, Candice Bergen, Rosario Dawson, Lucian Blaga, Ion Ţiriac, Marius Ţeicu.

În calendarul creştin-ortodox este Aducerea moaștelor Sf. Ier. Nicolae la Bari. Sf. Prooroc Isaia și Sf. Mc. Hristofor. În popor se spune că este Sf. Niculae de Vară.  Dintr-o pricină sau alta, moaştele arhiereului din Mira Lichiei au fost mutate în Var (Bari). De fapt le-au furat venețienii, probabil din prea mare pioșenie. Ei, pe atunci era o afacere ca oricare alta, cine avea mai multe moaște făcea mai mulți bani! Protector al marinarilor şi al drumeţilor, Sf. Nicolae a mai făcut un drum!

Ne puteți urmări și pe Google News

HOROSCOP  Dar extrem de interesant este Sf. Hristofor pe care îl pomenim astăzi. Cronica spune că a trăit pe la anii 250 pe timpul împăratului roman Deciu. „Se spune despre el lucruri minunate şi preamărite, cum că a fost căpcăun, cu cap de câine şi avea puteri mari de nici două sute de oameni nu au putut să-i stea împotrivă” (Vieţile Sfinţilor). Poate fi o încorporare în creștinism a înfățișării puternicului zeu egiptean Anubis, și el cu cap de cățel.

Numele lui Hristofor era R’preve, ceea ce, se pare, în arameică înseamnă cel care vine de departe, cel care vine de după orizont. Minunile Sf. Hristofor sunt multe şi de mirare: învaţă pe loc să vorbească omeneşte, înmulţeşte pâinile şi alimentele, converteşte pe mulţi şi mai ales pe două desfrânate care sunt pomenite tot astăzi, iar când a fost torturat sfântul Hristofor „stătea liniştit ca şi când s-ar afla la odihnă şi povestea nişte lucruri minunate, de mulţi necrezute”. Oare ce ascund Sfintele Scripturi în aceste relatări ciudate, adevăruri spuse pe jumătate și lucruri de mare mirare? Bună întrebare!

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți, cineva, un polonez, îmi spunea că sunt printre puținii europeni care chiar înțeleg ce se întâmplă în Orient, mai ales cu iranienii. Așa că mă grăbesc să vă informez, înainte să-și bată joc de domniile voastre cine știe ce analist politic, ca s-au înmulțit fără număr ca și astrologii de la televiziuni.

Săptămâna trecută, prințul saudit Mohammed bin Salman, a afirmat că nu este posibil un dialog între regatul saudit și republica iraniană mai ales din cauza ambițiilor șiite iraniene de a controla lumea musulmană. El a continuat și a amenințat că saudiții nu or să aștepte deschiderea ostilităților ci vor face în așa fel ca bătălia să se poarte în Iran, nu în Arabia Saudită.

Luni, adică ieri, ministrul iranian al apărării, generalul Hossein Dehghan a declarat canalului de televiziune libanez ”Al-Manar TV” că nu se aștepta la o declarație așa de stupidă din partea saudiților și că dacă va izbucni un război între cele două puteri ale Golfului, nimic nu va mai rămâne în picioare în regatul saudit, exceptând Mecca și Medina, cele două locuri sfinte ale musulmanilor. Referindu-se la posibilitatea unei invazii saudite pe teritoriul Iranului, Dehghan a spus: ”nu-mi imaginez cum ar putea să facă acest lucru. Saudiții nu au o aviație performantă, aviația lor este bună doar să măcelărească civilii nevinovați în Yemen și nici nu au o flotă care să conteze cât de cât. Poate, prin rugăciuni!”

”Hareetz”, ”Teheran Times” și ”The Associated Press” comentează despre tensiunile istorice care există între puterea sunită și cea șiită.

Toate bune și frumoase, dar în Iran sunt alegeri prezidențiale, pe 19 mai. Ca lucrurile să fie clare ministrul apărarării israelit, Avigdor Liberman, a declarat, pe 11 aprilie 2017 că nu ar fi surprins dacă în timpul alegerilor cineva l-ar asasina pe Hassan Rouhani, actualul președinte. Wishful thinking!

Experiența mea de cinsprezece ani petrecută în Orient mă învață că nu trebuie să iei declarațiile belicoase ale iranienilor și arabilor în serios. Sunt tehnici de negociere. Dacă Big Brother nu-și bagă coada acolo, cum a făcut-o între Irak și Iran, în războiul ciudat 1980-1988, ca să stăvilească valul revoluției islamice, iranienii o să se înjure și o să se scuipe cu saudiții încă o sută de ani. Așa este obiceiul locului. Și așa își ține fiecare gașca lui în ascultare!

 

Interesul imediat al Teheranului este stabilirea unei regiuni cu autonomie mai mare sau mai mică, în extrem chiar o republică islamică șiită în Sudul Irakului. Arabia Saudită continuă nestingherită invazia Europei și construiește în Africa, SUA și America Latină, circa 550 de moschei sunite pe an. Interesele celor două puteri musulmane se confruntă în Yemen, unde Iranul sprijină opoziția șiită. Dar, o confruntare directă, un război între Republica Islamică Iran și Regatul Saudit este greu de imaginat, dar nu imposibil. Depinde de interesele marilor puteri, după cum am mai spus. După cât îi cunosc eu pe musulmani, ceea ce se întâmplă la nivel de declarații belicoase, este doar o perdea de fum pentru alegerile de la Teheran. Nu m-aș mira, vorba ministrului israelit, dacă totul nu ar fi pus la cale și servit alegătorilor ca un motiv în plus pentru unul, sau altul, dintre concurenții la președenția Iranului.

 

Nu o să văd niciun film, o să mă duc pe terasă și înfofolit într-o pătură o să stau în șezlong înconjurat de cățeii mei care privesc curajoși în întuneric. O să-mi amintesc de călătoriile mele. Știți că am memorie cinematografică. Ce să aleg? Petra, capul vestic la Drumului Mătăsii? Persepolis, orașul perșilor, un vis în piatră, cu grifoni și tauri înaripați? Samarkand, nestemata Orientului? Mohenjo Daro, orașul de multe mii de ani, misterios pierdut în pustiul dintre Iran și Pakistan, civilizația Indusului, un oraș care avea bulevarde largi de 20 de metri și case cu etaj, dotate cu instalatii sanitare? Lhasa, cu aerul acela atât de familiar? Hunza, valea enigmelor, Shangri-La, unde simți că este ceva în aer? Poate cartierul Cocody din Abidjan, sau Hotelul Camayene din Conakry. Cercul trei din Amman? Să mă joc cu maimuțelele în Algeria, la Pic des Singes? Să joc câțiva dolari la cel mai frumos cazino din lume, în Sun City, în Republica Sud Africană? Să mă afund cu Kevin și ceilalți prieteni în pădurea umbroasă din Virginia? Și încă o mie de alte locuri. Dar cred că o să mă plimb prin marele bazar din Teheran, îl cunosc ca nimeni altul, am fost ani întregi acolo, tot am vorbit despre Iran.

 

Să vedem ce o să visez la noapte, mai îmi lipsește o singură piesă din marele puzzle al Înălțării. Poate, cine știe, mereu sperăm că bunul Dumnezeu o să ne deschidă mintea, pentru că mereu, mâine, este o altă zi!

 

                                                 ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC  Azi, sub influența lui Uranus în conjuncție cu Mercur, dezvolți o curiozitate pentru domenii necunoscute, care par interesante. Dar, mai bine, lasă excentricitățile, continuă pe drumul tău! Profita de acesta zi. Esti prea visator azi şi, crede-mă, este foarte bine. Te asteapta o perioada grea, cu multa munca, mai bine fă un plan de bataie. Esti plin de imaginatie azi si te simti usor si vesel fara prea multe motive.

 

TAUR  Ceva neaşteptat, din fericire pozitiv, face să-ţi schimbi planurile. Programul se tot schimbă, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente. O zi aglomerată, cu o seară plăcută. Profita de acesta zi si iesi la plimbare cu cineva drag. Sigur, dacă nu plouă prea tare. Și plimbările prin ploieau romantismul lor! Esti, in continuare, intr-o perioada binecuvantata, de la bine la foarte bine. Cam tot ce iti propui iti iese – asta pentru ca dai dovada de mult realism si bun simt.

 

GEMENI   O zi ceva mai deosebită, în care tot ceea ce spui poate fi important. Nu te lăsa purtat de vorbe, fii organizat în discurs, adună argumente şi dovezi în favoarea celor afirmate de tine! Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de cărţi, reviste, ziare, publicaţii, jocuri şi sporturi. Nu că ar fi bănoase, dar sunt nostime.  Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter poți să dobândeşti mai multe avantaje. 

RAC  Viziunea ta despre viaţă, modul armonios cum vezi relaţiile sociale, te face să te înţelegi astăzi mai bine cu cei din jur, cu familia. Profită de situaţie şi discută unele probleme comune! Horoscopul este slab aspectat, dar ai configuratii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amănuntul, comerţului, in general.  Proiectele tale de viitor sufera de un defect major - se bazeaza mai mult pe intamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii! Sinceritatea te salvează astăzi în cursul dimineţii.

 

LEU  Forţa morală, generozitatea şi curajul care te caracterizează te fac să  escaladezi relativ uşor obstacolele de azi. Dar atenţie, eşti în carenţă de somn şi oboseala cronică îţi bate la uşă! Nu încerca să oferi motive şi explicaţii „politic corecte” ci relateză exact şi adevărat cum stau lucrurile. Sfârşitul zilei, adică seara, te gaseşte construind ceva, in orice caz muncind din greu la un proiect, ceva cu multă distracţie – probabil că ieși în oraș cu tot tribul tău, chiar dacă plouă, este cu atât mai distractiv!

FECIOARĂ   Nu tot ce este adevărat este necesar să fie făcut public, ţine minte şi așa poți evita multe neplăceri şi discuţii inutile. Astăzi discreţie în domeniul sentimental şi chiar puţină viclenie! Nu te enerva, nu te ajuta la nimic, ba chiar gonesti de linga tine si binevoitorii. Ia o gura de aer, numara in gind si rezolva singur. Astazi ceva nu va merge cum trebuie: sau o masina, sau un dispozitiv, sau un aparat. Atenţie să nu-ţi prinzi degetele! O perioadă indicată pentru studiu şi activitate laborioasă - asta daca te lasa vremea capricioasa şi lenea ta cea mare!

 

BALANŢĂ   Poţi convinge cu uşurinţă, aşa că nu ezita. Totuşi, evită semnele de foc, pentru că nu poți cădea de acord, în niciun fel, nici asupra fondului, nici asupra formei. Evită cheltuielile mari! Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul zilei. Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Configuratia complexa a Cosmosului face sa ai impresii ca dintr-un caleidoscop. Când un entuziasm contagios, când în borcanul cu melancolie!

 

SCORPION   Intri într-o periodă foarte aglomerată care nu este deloc pe placul tău şi te face să oftezi. Învaţă să delegi competenţele, adică sa-i mai pui şi pe alţii la treabă. Păstrează-ţi umorul! Esti mare meşter in a munci spre gloria altora. La sfarsit constati ca numai pe tine te doare capul si spatele, ba chiar si buzunarul. Nu e o zi tocmai uşoara pentru tine. Ca de obicei. Astazi poate scapi mai usor, te ajuta mai mult cei din jur si le esti chiar recunoscator.  

 

SĂGETĂTOR   Ziua poate fi plină de veşti. Dar fii atent cum le interpretezi. Nu toată lumea îţi vrea binele. Cu gândul la problemele cotidiene, poţi să uiţi ceva. Odihneşte-te, relaxează-te mai mult! Perioada îţi este favorabilă. Primeşti un cadou neaşteptat sau este vorba de o întâlnire neanunţată cu o personă dragă. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. O veste sau o întâlnire îţi face mare plăcere. Este timpul potrivit să finalizezi în condiţii bune proiectele care ţi-au dat atâta bătaie de cap.  Câştig moderat de bani şi noroc la joc, așa se spune, tu adaptează la cazul tău!

 

CAPRICORN    Eşti decepționat pentru că te-ai sprijinit prea mult pe oameni care nu îşi ţin cuvantul. Ia agenda, mobilul şi fă ordine, poți găsi şi oameni onorabili la care nu te-ai gândit până acum. Eşti tensionat şi nervos, ca mai toată lumea şi îţi sare ţandăra imediat. Trebuie să-ţi acorzi un răgaz. Chiar merită să te enervezi? Sigur că nu! Sfatul meu este să cauţi societatea prietenilor buni şi veseli aşa te vei simţi bine şi aşa poţi gestiona energia ta în sensul bun.  Poate că vei fi pus în situaţia de a face anumite concesii, mai pe seară, dar care îţi pot deschide, în viitor, unele uşi care astăzi sunt închise.

 

VĂRSĂTOR   Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Conjunctura astrologică arată că timpul lucrează pentru tine! Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate ca da, poate ca nu, dar nu te astepta la minuni. Posibile tensiuni neasteptate ca urmare a unor vesti nu tocmai bune. Nu te descuraja. Tine numai azi. Maine o sa uiti! Conjunctura si vremea capricioasa, dar puternica in schimbari, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie.

 

PEŞTI  Ai o dispoziţie schimbătoare. Şi o posibilă migrenă. Nu complica prea mult lucrurile la serviciu, sau unde activezi. Dcă nu poți ceva, amână, sau fă public, cere ajutor de la cei din jur! Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii şi să te relaxezi.  Foarte bune rezultate în domeniul artei, culturii şi al relaţiilor sociale.  Ai ocazia să-ţi schimbi părerea despre o persoană din anturaj. În general circumstanţele zilei de astăzi, fie că este vorba de muncă sau de dragoste, îţi sunt favorabile, chiar dacă eşti puțin nemulţumit!