Irakul doreşte eliminarea minelor antipersonal

Irakul doreşte eliminarea minelor antipersonal

Guvernul irakian a semnat, astăzi, un document prin care interzice folosirea minelor antipersonal şi intenţionează să accelereze distrugerea acestui tip de armament care pune în pericol viaţa a peste cinci procente din populaţia ţării, anunţă ministrul irakian al Mediului, Narmin Othman, citat de AFP.

"Irakul este una dintre ţările cele mai afectate de mine sau alte tipuri de armament rămas neexplodat în timpul războiului. Eliminarea acestora este urgentă şi extrem de importantă", a declarat Othmean.

Potrivit cifrelor date publicităţii de către ONU, în Irak există, în prezent, aproximativ 20 de milioane de mine şi tot pe atâtea fragmente de bombă, marea lor majoritate în partea de est a ţării. Cele mai multe datează din perioada războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988) şi din primul Război din Golf (1991).

Cele mai puţine se află în Kurdiastan, regiune care şi-a câştigat autonomia la începutul anilor '90.

"Eliminarea minelor antipersonal este un element crucial pentru stimularea economiei naţionale", a declarat David Shearer, reprezentant al ONU în cadrul Programului de Dezvoltare de la Bagdad.

"Minele antipersonal îi împiedică pe mulţi fermieri să-şi lucreze pământurile şi pun în pericol vieţile civililor irakieni. Susţinem guvernul de la Bagdad în demersurile sale pentru a reglementa această situaţie", a declarat oficialul.

Statisticile ONU arată că mai mult de 8.000 de irakieni, dintre care 25% copii, au fost mutilaţi sau ucişi de minele antipersonal.

Ne puteți urmări și pe Google News