Irakul arde, SUA se uită în altă parte

Statele Unite, omniprezente pe durata intervenției militare în Irak, par acum total dezangajate în Bagdad.

Statele Unite, omniprezente pe parcursul intervenției lor militare în Irak, au modelat regimul post-Saddam Hussein și au ajutat la construirea unui nou cadru politic. Dar, într-un moment în care irakienii reclamă căderea acestui edificiu, Washingtonul pare absent.

Această tăcere americană dezvăluie, potrivit analiștilor, declinul influenței SUA în Irak, chiar și un anumit dezinteres pentru această țară, zguduită de săptămâni întregi - mai ales la Bagdad și în sudul șiit - de o mișcare de protest spontan.

„Prăpastia (între Bagdad și Washington) nu a fost niciodată mai mare și se lărgește din ce în ce mai mult", a declarat pentru AFP un înalt oficial irakian care a dorit să rămână anonim.

În timpul intervenției sale militare în Irak (2003-2011), care a mobilizat până la 170.000 de soldați, Statele Unite au demontat regimul fostului dictator Saddam Hussein și au reconstruit statul și armata, înființând o nouă clasă conducătoare cu care au menținut mult timp legături puternice. Dar aceste decizii au deschis și ușa Bagdadului pentru puternicul vecin iranian.

Până de curând, americanii au menținut o formă de implicare în Irak, conducând o coaliție internațională pentru a ajuta armata irakiană să scape de grupul jihadist al Statului Islamic (ISIS).

Și au urmărit îndeaproape tulburările politice, cum ar fi referendumul privind autonomia din Kurdistanul irakian în 2017 sau formarea unui nou guvern federal în anul următor.

Influență „neglijabilă”

Dar, în timp ce Irakul cunoaște cea mai mare revoltă din ultimele decenii, Washingtonul este acum discret, publicând o mână de comunicate de presă care condamnă violența - care a costat viața a peste 330 de persoane, în mare parte protestatari – fără a se implica prea mult diplomatic.

Până de curând, Statele Unite ar fi fost „mult mai explicite”, potrivit oficialului irakian. „Au modelat structura guvernamentală care a produs această clasă politică, sunt gata să o remodeleze? Cred că nu au decis încă”.

Pentru Kirk Sowell, un analist al Inside Iraqi Politics, „proiectul american de construire a statului din Irak a eșuat”.

Săptămâna aceasta, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că a vorbit la telefon cu premierul Adel Abdel Mahdi „pentru a-i cere să-i protejeze pe manifestanți”. A doua zi, patru protestatari au fost uciși.

Poate mai îngrijorător pentru Statele Unite este de a-l vedea pe generalul iranian Qassem Soleimani să vină la Bagdad pentru a ajuta forțele politice să fie de acord să pună capăt protestului social. "Influenta americana nu este egala cu zero, dar este neglijabila in aceasta criza", a declarat Sowell.

În Bagdad, ambasada SUA tace după ordinul de retragere a personalului din mai, în contextul creșterii tensiunilor dintre Washington și Teheran.

Pentru Robert Ford, fost diplomat american în capitala irakiană și acum analist la Institutul de Orientul Mijlociu din Washington, aceasta este în sine o dovadă a unui dezinteres american.

În plus, a explicat el, actualii înalți oficiali americani nu mai au o relație strânsă cu omologii lor irakieni, așa cum a fost în cazul administrațiilor anterioare.

Potrivit oficialilor americani și irakieni, această relație între cele două țări este chiar „la cel mai scăzut nivel” de multă vreme.