Forțele irakiene au intrat în Fallujah și au atacat pe trei fronturi, cu teama că jihadiștii vor folosi cei 50.000 de ostatici pe post de scuturi umane
Sute de militari, cu tancuri, artilerie și sprijinul loviturilor aeriene ale coaliției au intrat în orașul controlat de Statul Islamic, ieri dimineață.
Cucerit, pas cu pas
Soldații au întâmpinat rezistență din partea militanților ISIS, în această nouă fază a unui război urban de gherilă, în orașul în care forțele americane au purtat, în 2004, cele mai dure lupte după războiul din Vietnam.
Forțele irakiene au preluat controlul asupra satului Nuaimiya, la sud de Fallujah, închizând, practic, orașul. Cu câteva ore înainte, unitățile irakiene și milițiile de sprijin capturaseră mai multe obiective din mâinile ISIS: orașul Saqlawiya (10 km de Fallujah), precum și satele al-Buaziz, al-Bu Efan și al-Shiha, din nordul și vestul orașului.
Milițiile șiite, cunoscute sub numele de Unitățile de Mobilizare Populară, dar și coaliția condusă de SUA, au lansat ofensiva, săptămâna trecută, pentru a prelua contrulul asupra fortăreței islamiste aflată la 65 km de Bagdad.
Victime civile
Problema este că zeci de mii de oameni sunt în pericol, avertizează Agenția ONU pentru Refugiați. UNCHR a precizat că 50.000 de persoane sunt blocate în oraș, iar bombardamentele s-au intensificat.
„A crescut dramatic numărul de execuții ale bărbaților și băieților din Fallujah, dacă refuză să lupte de partea forțelor extremiste”, a spus reprezentanta agenției ONU, Leila Jane Nassif, citată de CNN.
„Mulți oameni au fost uciși sau îngropați de vii sub ruinele locuințelor lor, în cursul operațiunilor militare actuale”. Sute de oameni, majoritatea femei și copii, au fugit din Fallujah, vineri, când soldații irakieni au atacat.
Mai mult de 500 de familii au ajuns în taberele pentru refugiați, în ultimele zile, iar lipsa apei potabile devine deja o problemă, a anunțat Consiliul Norvegian pentru Refugiați, o fundație umanitară din Irak.
Una dintre refugiate, Suad, a povestit că situația din Fallujah a devenit foarte grea când a început ofensiva.
Jihadiștii le-au cerut localnicilor să plece de acasă și ei s-au adăpostit când într- o casă părăsită, când în alta. „Tot timpul eram expuși schimburilor de focuri. Am încercat să ne întoarcem acasă, dar am văzut foarte multe familii fugind, așa că am plecat și noi. Eu eram cu fetița mea de doi ani, Hana, și fugeam cu picioarele goale pentru a-i ajunge pe ceilalți. Soțul meu era în spatele nostru. N-am luat nimic cu noi, nici măcar bani, am uitat să-mi iau și telefonul mobil. Acum ne simțim în siguranță, copiii primesc hrană și soțul meu este în spital. Nu pot să mă gândesc mai departe. Important este că am ajuns aici”, a explicat femeia.