Ambasada Americii din Irak, lovită cu o rachetă lansată de milițiile iraniene

Ambasada Americii din Irak, lovită cu o rachetă lansată de milițiile iraniene Lansatoare de rachete, folosite de grup[r teroriste. Sursa Foto: Dreamstime

Ambasada SUA din Bagdad a fost atacată cu o rachetă lansată de un aliat al grupării teroriste Hamas.

Un atac cu rachetă, efectuat vineri dimineață, asupra ambasadei Statelor Unite din Irak, a provocat pagube minore, dar nicio victimă , au declarat oficialii americani din Irak .

Ambasada Americii din Irak, atacată

Atacul este primul asupra ambasadei situate în Zona Verde, puternic fortificată în capitala Irakului. Zona Verde găzduiește clădiri și ambasade ale guvernului irakian pe malul de vest al fluviului Tigru.

Milițiile susținute de Iran din Irak și-au revendicat responsabilitatea pentru zeci de atacuri care au vizat bazele care găzduiesc trupe americane în Irak și Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News

De când Israelul a declarat război Hamas în urmă cu două luni, armata americană raportează că în ultimele săptămâni au fost efectuate 78 de atacuri împotriva instalațiilor americane, dintre care 37 în Irak și 41 în Siria.

Ambasada a suferit pagube minore

Un oficial de securitate irakian a declarat că 14 rachete Katyusha au fost lansate vineri, dintre care unele au lovit lângă porțile ambasadei SUA, în timp ce altele au căzut în râu. Oficialul a spus că atacul cu rachetă a provocat pagube materiale, dar nicio victimă.

Un oficial militar american a declarat că a fost lansat un atac cu mai multe rachete asupra forțelor americane și ale coaliției din vecinătatea complexului ambasadei și a bazei Uniunii III, care găzduiește birouri ale coaliției conduse de SUA. Oficialul a adăugat că nu au fost raportate victime și nici daune aduse infrastructurii.

Un purtător de cuvânt al ambasadei a declarat că ambasada SUA a fost atacată de două salve de rachete la aproximativ 4:15  dimineața după ora locală.

Humvee american în Bagdad. Sursa Foto: Dreamstime 

Se fac evaluări. Să fie Iranul vinovat?

Oficialul american a raportat: „Evaluările sunt în curs de desfășurare, dar nu există victime raportate în complexul ambasadei”, adăugând că niciun grup anume nu și-a revendicat responsabilitatea pentru lansarea de rachete de vineri dimineață. Dar indiciile ar duce spre Iran.

„Solicităm din nou guvernului irakian, așa cum am făcut în multe ocazii, să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja personalul și facilitățile diplomatice și ale partenerilor de coaliție”, a spus oficialul. „Reiterăm că ne rezervăm dreptul de a ne autoapărare și de a ne proteja personalul oriunde în lume”.

Cei trei oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului, în conformitate cu reglementările.

Câți militari americani au mai rămas în Irak și cu cine se luptă?

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a declarat  că „țintirea sediilor diplomatice este ceva ce nu poate fi justificat”.  El a numit atacul drept o „insultă la adresa Irakului, stabilității și securității acestuia”. A promis că-i va aduce pe autorii atacului în fața justiției.

Deși niciun grup nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul ambasadei, Rezistența Islamică din Irak, un grup umbrelă de mai multe miliții susținute de Iran. Milițiile susțin mișcarea teroristă Hamas din Fâșia Gaza, cât și Hezbollah din Liban.

Există aproximativ 2.500 de militari americani în Irak și alți aproximativ 900 în estul Siriei ce desfășoară misiuni împotriva grupării Stat Islamic, dar și împotriva milițiilor locale loiale regimului teocratic de la Teheran.  Ca răspuns la atacurile împotriva trupelor americane de la începutul lunii octombrie, SUA au ripostat cu lovituri aeriene  asupra unor depozitele de arme și alte facilități legate direct de Corpul Gărzii Revoluționare din Iran și de miliții din Siria și Irak,  potrivit ABC.