Evenimentul Zilei > Social > IPS TEODOSIE a făcut REPETIȚIE, ÎN LARGUL MĂRII, pentru BOBOTEAZĂ
IPS TEODOSIE a făcut REPETIȚIE, ÎN LARGUL MĂRII,  pentru BOBOTEAZĂ

IPS TEODOSIE a făcut REPETIȚIE, ÎN LARGUL MĂRII, pentru BOBOTEAZĂ

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a sfințit, astăzi, aproape 200.000 litri de apă, pentru slujba de Bobotează, de mâine, care va avea loc pe faleza Cazinoului, din Constanța, în prezența a cel puțin 12.000 de credincioși. După slujba de sfințire, IPS Teodosie, ajutat de scafandrii militari și de cei ai Agenției Române de Salvare Vieți Omenești pe Mare (ARSVOM) a plecat în larg cu o ambarcațiune pentru a repeta aruncarea crucilor în mare.

Sute de credincioși au asistat, astăzi dimineață, la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teodosie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Liturghia a fost  urmată de Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa fost adusa cu autocisternele de la Sursa de apa a orașului și vărsată în butoaie uriașe amplasate în fața Arhiepiscopiei Tomisului. IPS Teodosie a sfințit, cu busuioc, de câte șapte ori, apa din butoaie și a făcut, cu mâna în apă, semnul crucii. IPS Teodosie a fost implicat și într-un mic incident. La prima urcare pe cisterna cu apă, inaltul ierarh s-a împiedicat, fiind aproape să cadă, dar s-a redresat imediat, ținându-se puternic de balustradă.

“Am săvârșit Sfânta Liturghie în ajunul Bobotezei și sfințirea apei, aici, înaintea Catedralei și ne-am pregătit ca să oferim darurile Bobotezei creștinilor noștri din Constanta. Sunt 200 de mii de sticle pe care le vom umple cu apa sfințită și apoi, mâine vom sfinți din nou 50 de mii de litri de aghiasmă la malul mării. Noi trebuie să luăm din această apă sfințită, de astăzi și până pe 14 ianuarie, făcându-ne, întâi, rugăciunea și înainte de a mânca. De aceea, să fim bucuroși că a venit anul acesta cu multă speranță pentru noi. Avem un ajun cu temperaturi sub zero grade, păcat că nu este și zăpadă, dar este bine că simțim aerul Bobotezei, așa cum se cuvine.  Sfințiți-vă cu această apă vie, care nu se strică nicidecum. Precum apa nu se strică și sufletele noastre se împrospătează, gustând din această apă cu credință”, s-a adresat, IPS Teodosie, credincioșilor.

După slujba de sfințire a apei din fața Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie a plecat pe faleza Cazinoului unde era așteptat de mai mulți scafandri militari, dar și de scafandri ai Agenției Române de Salvare Vieți Omenești pe Mare (ARSVOM). Împreună, au plecat în largul mării pe două ambarcațiuni ale ARSVOM. După ce a fost căutat un loc ferit de stânci subacvatice dar și de curenți marini, înaltul ierarh al Tomisului a primit instrucțiuni cum să procedeze, mâine, la aruncarea celor trei cruci de lemn în condiții de siguranță. “Este o repetiție pe care o facem cu IPS Teodosie în fiecare an în ajunul Bobotezei” a confirmat conducerea ARSVOM.  

Slujba de Bobotează va avea loc, mâine, pe faleza Cazinoului, în prezența a cel puțin 12 000 de credincioși. IPS Teodosie va arunca in apele mării trei cruci pentru recuperarea cărora se vor avânta zeci de tineri. Cei care le vor prinde vor primi obiecte religioase și bani. Zeci de care trase de cai, măgari sau boi, care vor purta butoaie cu apa sfințită vor străbate principalele  bulevarde ale orașului pentru constănțenii care nu vor putea ajunge la slujba de Bobotează de pe malul mării.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: