Curtea de Apel a decis să îi dea câști de cauză lui ÎPS Teodosie în procesul cu Universitatea Ovidius din Constanța. Arhiepiscopul Tomisului se poate întoarce să predea la Facultatea de Teologie.
Curtea de Apel Constanța a hotărât, joi, 19 ianuarie, să fie anulată Hotărârea Senatului Universității Ovidius nr. 623/29.07.2021 prin care toate cadrele didactice trebuie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani. Așadar, instituția de învățământ a decis ca Arhiepiscopul Tomisului să fie scos la pensie pentru că împlinise vârsta de 65 de ai, dar Îps Teodosie a refuzat acest lucru. Arhiepiscopul a cerut, în vara anului 2021, să predea în continuare la Facultatea de Teologie chiar dacă împlinise vârsta de pensionare încă din 2020.
Ulterior, el a atacat în instanță Universitatea din Costanța, iar istanța i-a dat câștig de cauză. Arhiepiscopul a spus că instituția nu are o anume metodologie. Universitatea „Ovidius” i-a transmis la acel moment că Hotărârea Senatului a fost deja abrogată și că legea nu obligă la reintroducerea ei. Așadar, universitatea a decis să aplice Legea educației naționale și Codul Muncii.
A urmat un lung proces, dar în cele din urmă a fost luată o decizie. „Practic, începand de astăzi, joi, 19 ianuarie 2023, ÎPS redevine profesor titular, asta după ce Senatul UOC îi respinsese cererea având în vedere vârsta de pensionare. Pe fond acțiunea s-a respins, iar în recurs ÎPS a câștigat”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.
ÎPS Teodosie se întoarce la catedra Facultății de Teologie
Arhiepiscopul Tomisului a fost ales decanul Facultății de Teologie în 17 septembrie 2002. El a rămas în această funcție timp de 14 ani, până în anul 2016. Este important de precizat că ÎPS Teodosie a fost și prorector al Universității „Ovidius” în perioada martie 2012-iunie 2014.
În declarația de avere din 2020 a Arhiepiscopului se poate vedea că Teodosie a câștigat suma de 158.129 de lei în fiecare an ca director al Școlii Doctorale și profesor de Teologie la instituția de învățământ. Acest lucru însemna că avea un venit lunar doar din partea Universității din Constanța de 13.177 de lei. La această sumă se adăuga și salariul de arhiepiscop plătit de statul român. Este vorba de 176.304 de lei, în anul 2020, potrivit Antena 3 CNN.