IPS Teodosie a fost judecat de Sinodul Bisericii Ortodoxe pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, după ce a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu ar îndeplini criteriile.
UPDATE. Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a sancționat pe Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie cu „dojană sinodală scrisă”. În comunicat se mai precizează că dacă acesta va recidiva, va fi „trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”.
De asemenea, Sfântul Sinod „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.
Sfântul Sinod a hotărât următoarele:
- „ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
- „aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
- „aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
- „a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”, se arată în comunicat.
Știrea inițială: IPS Teodosie a fost judecat de Sinodul Bisericii Ortodoxe. Ședința vine în contextul în care Arhiepiscopul Tomisului, cunoscut pentru o serie de declarații controversate, a intrat în conflict cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
IPS Teodosie a fost judecat de Sfântul Sinod
Sedința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 29 februarie, s-a încheiat. Pe ordinea de zi s-a aflat și situația arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care continuă să facă demersuri publice pentru obținerea ridicării Arhiepiscopiei la rang de Mitropolie.
Potrivit surselor din Sfântul Sinod, ÎPS Teodosie a fost doar atenționat verbal pentru neasultarea sa, în condițiile în care fusese deja atenționat să nu continue presiunile publice privind mitropolia.
Miercuri, IPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, ca să aibă „cuget bun” și să ia decizii „după voia lui Dumnezeu”.
Arhiepiscopul Tomisului, despre ordinul de rugăciune
„Să fiţi încredinţaţi, ca părinte, aici, în ţinutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei şi al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel şi mă voi ruga pentru toţi. Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
IPS Teodosie le-a mulţumit credincioşilor care au ţinut postul instituit în primele trei zile din această săptămână. Amintim că săptămâna trecută Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care a instituit perioadă de post între 26 - 28 februarie, pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, „având în vedere râvna şi solicitarea insistentă a credincioşilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune şi de post pentru împlinirea dorinţei poporului de pace, rânduială şi descoperire a adevărului”, potrivit news.ro.