Evenimentul Zilei > EVZ Special > ÎPS Teodosie, achitat de Înalta Curte
ÎPS Teodosie, achitat de Înalta Curte

ÎPS Teodosie, achitat de Înalta Curte

Înalta Curte l-a achitat pe ÎPS Teodosie Arhiepiscopul, Tomisului. Înaltul ierarh fusese achitat si in primă instanță la Curtea de Apel Constanța anul trecut în luna iunie. Sentința instanțe supreme este definitivă.

UPDATE. Arhiepiscopia Tomisului a trimis declarația în care își exprimă punctul de vedere privind decizia instanței supreme de azi, adresându-se, într-un mesaj video, inclusiv credincioșilor care i-au fost alături în toată această perioadă.

Arhiepiscopul Tomisului a fost acuzat de folosirea sau prezentarea cu reacredință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Potrivit procurorilor Serviciului Teritorial Constanța al DNA, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, şi alţi cinci inculpaţi ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene.

Procesul arhiepiscopului Tomisului a început în urmă cu doi ani. ”În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, au transmis procurorii anticorupție într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii ÎPS teodosie în judecată.

Și APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe cele alea pârților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.