Cea mai gravă epidemie de Ebola din istorie ar fi pornit de la un băieţel în vârstă de doi ani, care a murit anul trecut, în luna decembrie, după ce timp de patru zile a avut febră, scaune negre şi vărsături.
Copilul locuia în satul Meliandou, din provincia Guéckédou, situată la graniţa cu Liberia şi Sierra Leone. La şapte zile de la decesul băieţelului, a murit şi mama acestuia, apoi sora lui de trei ani, care s-a îmbolnăvit de Crăciun şi a murit înainte de Anul Nou, scrie Daily Mail. În prima zi a anului, a decedat şi bunica băiatului.
Faptul că regiunea este situată la graniţa cu cele două ţări ar fi permis virusul să se răspândească şi în acele zone, unde sistemul sanitar este precar. Virusul ar fi fost răspândit în comunităţile învecinate de două persoane care au fost prezente la înmormântarea bătrânei.
Abia în luna martie, miserioasa boală ar fi fost recunoscută ca fiind provocată de virusul Ebola, iar până în acel moment, zeci de persoane au murit în opt comunităţi din Guinea, în timp ce cazuri suspectte erau înregistrate în Sierra Leone şi Liberia.
La nouă luni de la primul caz de persoana infectată cu virusul febrei hemoragice, aproape 1000 de persoane şi-au pierdut viaţa. În acest moment, nu există un vaccim împotriva temutului virus, însă Agenţia de sănătate a ONU este convinsă că un astfel de vaccin ar putea fi gata în anul 2015, scrie The Independent. Vaccinul va fi dezvoltat de compania britanică GSK.