IPOTEZĂ ȘOCANTĂ lansată de un ANALIST MILITAR! Ce țară ar urma să fie atacată de Statele Unite ale Americii

Intervenţia militară a SUA în Siria reprezintă doar începutul unor serii de operațiuni ce vor scutura Orientul Mijlociu

Intervenţia militară unilaterală a Statelor Unite s-a realizat la sugestia Israelului şi se înscrie într-un plan mai larg care ar viza şi Iranul. Sebastian Sârbu, analist militar, Special Advisor la Helsinki Think Tank și membru al Clubului Presei Transatlantice, face o analiză asupra a ceea ce se întâmplă în momentul de față în Siria.

Este o nouă strategie a SUA privind Orientul Mijlociu

Rex Tillerson, Secretarul de Stat al SUA, a declarat că cele trei ameninţări la adresa SUA sunt ,,Iran, Iran, Iran". El a revenit precizând că Siria, Iranul şi Coreea de Nord reprezintă cele trei ameninţări la adresa securității naţionale a SUA, prioritar fiind pentru America, Orientul Mijlociu.

„Este clar că președintele Donald Trump face ce a promis. Nu lasă chestiunile de securitate națională la dispoziţia ONU pe care adesea a criticat-o pentru ineficiență. Pe de altă parte, ceea ce predecesorul său Obama nu a realizat în politica externă este atribuit forţelor oculte ale globalismului”, este de părere Sârbu.

Astfel America revine la doctrina Bush cea care implică conceptul strategic de ,,internaţionalism colectiv". De asemenea trimiterea de trupe la sol în Afganistan este analizată si considerată foarte probabilă în perspectiva apropiată pentru asigurarea stabilității regionale și a marjei de manevră strategică în cazul unor intervenţii militare în Siria şi Iran.

„Vom mai avea parte în viitor de tot mai multe astfel de intervenţii militare unilaterale ale SUA în diverse alte ţări din lume aflate pe lista neagră a statelor sponsor al terorismului, sau care reprezintă ameninţări directe la adresa SUA şi a valorilor sale democratice”, mai precizează analistul militar.

Trebuie să ne aşteptăm la o intervenție terestră (la sol) în Siria

Mai devreme sau mai târziu, NATO s-ar putea implica sub conducerea SUA cu trupe terestre în Siria, dacă operațiunile militare de tip chirurgical nu conduc la prăbușirea regimului lui Bashar al Assad. ,,Dar asta se va întâmpla cel mai probabil după summitul NATO din 25 mai”, punctează Sebastian Sârbu..

După Siria urmează Iranul

Până atunci se va forma o coaliție reprezentată de SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Israel şi Australia. Assad va căuta să se răzbune atacând Israelul. Riscul de proliferare a terorismului regional va fi mare. De aceea este necesară şi o intervenție la sol pe lângă cea aeriană sau navală. Doctrina Partidului Republican înclină balanța către o intervenţie militară la sol. Democraţii sunt partizanii loviturilor aeriene şi a înarmării rebelilor. Administraţia Trump a renunţat la această ultimă variantă.

Este prima intervenție oficială şi deschisă la adresa lui Assad.

„În acest context, Moscova face un simplu exerciţiu de retorică deoarece ea nu mai are interesul susţinerii lui Assad şi mizează pe un compromis cu SUA vizând alte domenii de interes pentru ea”, a declarat Sebastian Sârbu. Bashar al-Assad, președintele Siriei, a declarant că atacul Statelor Unite reflectă un comportament necugetat şi iresponsabil al Administraţiei Donald Trump.