Ipotecare relaxate de la CEC

Ipotecare relaxate de la CEC

Banca va acorda imprumuturi si credite pentru case fara avans, dar numai celor cu venituri mari si sigure.

Creditele relaxate de CEC vor fi cu pana la 72% mai mari decat cele oferite in prezent de banca.

Aceasta in cazul familiilor cu venituri de 5.000 de lei. In cazul celor cu venituri de 1.600 de lei, creditul ipotecar maxim creste cu aproape 10%. Calculele sunt facute pe creditele in lei acordate de CEC, la care practica o dobanda efectiva de circa 10,34%.

Banca a inceput sa acorde si credite in valuta, dar acestea nu sunt disponibile inca in toate judetele tarii. De exemplu, in Bucuresti si in Ilfov agentii CEC nu ofera inca imprumuturi in valuta, potrivit paginii web a bancii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca va practica un grad de indatorare intre 55% si 65% din veniturile nete eligibile ale celor care doresc sa contracteze imprumuturi. Indatorarea pana la 65% din veniturile nete eligibile va putea fi testata numai de familiile care au venituri peste 5.000 de lei. Banca va incepe sa acorde noile credite de la 1 septembrie.

Lipsa avansului nu e penalizata

Banca va acorda imprumuturi ipotecare cu avans standard de 15%, iar acesta va putea cobori pana la 0%. Decizia urmeaza sa fie luata in fiecare caz in parte.

Spre deosebire de alte banci, BRD si Volksbank, de exemplu, aceasta banca nu va penaliza clientii care vor dori sa primeasca finantare mai mare de 85% din valoarea tranzactiei si nu vor suporta costuri mai mari decat cei care dispun de avansul standard introdus de banca, potrivit presedintelui bancii. O politica similara a fost adoptata si de Alpha Bank, prima institutie de credit care a obtinut avizul BNR pentru a acorda credite relaxate.

Garantii lejere

CEC le va solicita celor care doresc sa faca imprumuturi pentru a-si cumpara proprietati imobiliare garantii reprezentand 105% din valoarea bunurilor care urmeaza sa fie cumparate.

Aceasta inseamna ca in cazul achizitiei unui teren evaluat la 10.500 de lei, CEC poate acorda un credit in valoare de 10.000 de lei. Actualele norme de creditare ale bancii prevad ca garantiile trebuie sa reprezinte cel putin 133% din valoarea imprumutului ipotecar.

Nivelul de garantare mentionat a fost impus de BNR in urma cu aproximativ doi ani si reprezenta o alta forma secundara prin care se reglementa avansul de cel putin 25% din valoarea tranzactiilor la imprumuturile realizate pentru cumpararea de proprietati imobiliare.

Conditii

Cine se califica la credite ipotecare fara avans?

Raspunsul ar fi: numai cei ale caror venituri in mod cert le vor permite sa achite ratele in fiecare luna, potrivit afirmatiilor presedintelui CEC, Radu Gratian Ghetea.

„Cel fara avans (n.r. - creditul ipotecar) se va acorda la cei care au un venit suficient de sigur si suficient de mare pentru a le permite sa ramburseze suma obtinuta de la banca. (...) Piata imobiliarelor creste si avem certitudinea ca valoarea garantiilor noastre creste”, explica presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.