Cinci dintre cele mai „progresiste” companii din tehnologie, susținătoare a tot felul de proiecte de „responsabilitate socială” - Tesla, Apple, Google, Dell și Microsoft, sunt acuzate de că au beneficiat de munca unor copii din Africa.
International Rights Advocates a acuzat Apple, Google, Microsoft, Dell și Tesla că „au beneficiat în cunoștință de cauză” de utilizarea copiilor mici în minele de cobalt din Republica Democrată Congo. Drept consecință a depus, duminică, o acțiune în instanță împotriva celor cinci companii.
Potrivit plângerii, firmele „beneficiază cu bună știință și încurajază folosirea crudă și brutală a copiilor mici” în minele de extracție a cobaltului în condiții extrem de periculoase.
Sectorul minier din Congo „depinde de copii”, se precizează în plângere, iar cobaltul extras în regiune este catalogat drept un produs dependent de munca celor mici.
Cobaltul este o componentă majoră a bateriilor cu ioni de litiu care se găsesc în aproape fiecare gadget electronic reîncărcabil. Două treimi din cobaltul lumii provine din Congo.
Republica Democrată Congo a produs anul trecut aproape 80.790 de tone de cobalt, în vreme ce producţia la nivel global a fost de 119.710 tone.
Marii producători de maşini şi tehnologie se află aşadar într-o goană după cobalt, fără de care nu pot alimenta vehiculele electrice şi telefoanele. Ei se confruntă însă cu o mare problemă: majoritatea cobaltului folosit la bateriile litiu-ion provine dintr-o ţară în care copiii lucrează în mine.
O investigaţie a celor de la CNN a scos la iveală faptul că un număr semnificativ de copii sunt obligaţi să muncească în minele de cobalt din Republica Democrată Congo. Ţara produce aproape două treimi din cantitatea globală de cobalt, deţinând cea mai mare rezervă mondială de minereu.
Amnesty International a evidenţiat problema exploatării minorilor în 2016, în vreme ce Glencore, unul dintre cei mai mari producători de cobalt, a atras atenţia în luna mai că mai multe mine de dimensiuni reduse folosesc exclusiv copii.
Congo produce mai mult de jumătatea din cantitatea de cobalt din lume”, spune Maria Canadas, şeful Amnesty International. Iar 20% din exporturile de cobalt din Congo provin din mine din sudul ţării, unde muncitorii scot cobaltul cu mâinile, fără nicio unealtă sau protecţie. Mai mult, potrivit unui raport al Amnesty, mulţi dintre muncitorii din aceşte mine sunt copii care lucrează de la răsărit la apus, şapte zile din şapte. „Aproximativ 40.000 de copii lucrează în astfel de mine.