Companiile exportatoare de fructe din Olanda și Belgia își livrează produsele în Rusia în ciuda sancțiunilor impuse de către UE privind exportul de produse alimentare către Federația Rusă, relatează ziarul olandez De Volkskrant. Publicația olandeze citează informații primite în timpul negocierilor dintre furnizorii de pere din Belgia și importatorii de alimente din Rusia.
Pe data de 7 august 2014, Rusia a interzis importul de carne, pește, lapte, legume și fructe din UE. Președintele Rus a impus interdicția ca răspuns la sancțiunile UE care au fost introduse după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și conflictul militar din regiunea Donbas din Ucraina.
Conform publicației olandeze, perele olandeze și belgiene sunt importate de ruși prin Lituania pe post de pere africane. În Africa, certificatele sunt cumpărate prin intermediul unor metode ilicite. Aceste certificate de origine indică faptul că perele au fost cultivate în Africa, dar au fost livrate în Europa prin Belgia și Olanda.
În cadrul acestei scheme infracționale, aproximativ 70 000 de tone de pere de origine olandeză și belgiană sunt livrate anual către Rusia. Acest lucru aduce profituri anuale de circa 56 de milioane de euro pentru agricultorii din cele două state. Potrivit ziarului olandez, olandezii și belgienii au primit aproximativ 240 de milioane de euro pentru astfel de livrări de pere după introducerea sancțiunilor.
Înainte de a se impune sancțiunile contra Rusiei, fiecare a treia pară produsă în Belgia și fiecare a șasea pară din olanda era expediată către Rusia. Ministerul olandez al Agriculturii, Naturii și al Calității Alimentare a declarat că au auzit doar zvonuri despre contrabanda cu fructe. "Ministerul nu știe dacă întreprinderile olandeze participă la aceste fapte și în ce măsură", a declarat ministrul.
Olandezii consideră că este de datoria Rusiei să aplice restricțiile privind importurile. Ministerul olandez numește "rușinos" faptul că fermierii continuă să facă comerț cu Rusia prin intermediul unor rețele de contrabandă și, în același timp, să primească subvenții de la stat și de la Uniunea Europeană.https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dutch-and-belgian-fruit-growers-defy-putins-food-sanctions~b7a3780c/?utm_campaign=shared%20content