Ipocrizia lui Onea: Prezumția de nevinovăție, invocată în apărarea șefului „unității de elită” a DNA

Ipocrizia lui Onea: Prezumția de nevinovăție, invocată în apărarea șefului „unității de elită” a DNA

Lucian Onea s-a prezentat, ieri, în fața instan ței în procesul în care cere suspendarea ordinului de revocare semnat de șeful interimar al DNA, Călin Nistor.

Fostul șef al DNA Ploiești a invocat în apărarea sa, prin avocat, exact normele de drept pentru a căror nesocotire și-a pierdut funcția: prezumția de nevinovăție, dreptul la apărare și principiul potrivit căruia nimeni nu poate fi sancționat de două ori pentru aceeași faptă. Lucian Onea a făcut totul pentru a nu fi surprins de obiectivele camerelor de luat vederi, ieri, la Curtea de Apel București: a ajuns în instanță cu două minute înainte de începerea procesului, s-a prelins pe holurile unde filmatul este interzis, dar tot a trebuit să urce somptuasele scări ale Palatului Justiției, unde jurnaliștii îl așteptau cu întrebări. „Nu am niciun comentariu de făcut”, a răspuns, sec, Lucian Onea.

În fața judecătorului, Lucian Onea a adoptat poziția de drepți, privind când la reprezentantul CSM care spunea că nu sunt îndeplinite condițiile legii contenciosului administrativ, când la juristul DNA – care arăta că parchetul pe care îl reprezintă nu are calitate procesuală. Doar un bâțâit din picior trăda starea interioară a lui Lucian Onea, care părea a se pregăti pentru un discurs în fața instanței. Procesul fiind unul de contencios administrativ, judecătorul nu i-a acordat cuvântul. În schimb, magistratul l-a ascultat pe avocatul lui Lucian Onea, care a solicitat suspendarea deciziei de revocare din funcție și a cerut sesizarea Curții Constituționale.

Pledoaria avocatului

Ne puteți urmări și pe Google News

„Apreciem că acest ordin de revocare nu este motivat. La baza actului a stat afirmația că petentul (n.r. – Lucian Onea) nu și-a îndeplinit obligațiile la locul de muncă. (…) Și-a aplicat singur sancțiunea și și-a dat demisia din funcția de procuror șef. Cum pot fi folosite aceleași argumente pentru revocarea din funcția de procuror simplu, în care nu a apucat să facă mare lucru? E o dublă sancțiune, ceea ce e ilegal! (…) Paguba morală: nimeni nu poate contesta că trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție. Este în atența presei și asta i-a adus prejudicii grave lui și familiei lui. El suferă deja consecințele unei condamnări, iar când se va dovedi a fi nevinovat nimeni nu va putea întoarce această situație!”, a declarat avocatul lui Lucian Onea.