iPhone securizat

iPhone securizat

Apple isi protejeaza "telefonul-total" printr-un soft care il scoate definitiv din uz daca nu-ti place reteaua in care e codat.

Un soft actualizat (update) pentru terminalul iPhone il face „definitiv inoperabil”, in cazul in care posesorul a recurs la decodarea din reteaua in care este programat sa functioneze, a anuntat Apple la inceputul saptamanii trecute.

In Statele Unite, compania a oferit exclusivitatea retelei AT&T. Pana acum, mii de detinatori de iPhone si-au decodat dispozitivele pentru a le putea folosi si in alte retele de telefonie mobila.

Initial, oficiali ai companiei au transmis un comunicat, in care isi aratau nemultumirea din cauza ca „programele neautorizate de codare a terminalului au cauzat softului instalat stricaciuni ireparabile”.

In cele din urma, actualizarea a fost lansata si intr-adevar multe dintre telefoanele decodate au devenit inoperabile. O serie de posesori de dispozitive „sparte” s-au plans ca, pe langa faptul ca telefonul a devenit inoperabil, actualizarea de soft le-a sters date personale, precum contactele de pe cartela telefonica.

Mai mult, au fost chiar si utilizatori de telefoane nedecodate care s-au plans ca update-ul le-a afectat telefonul. „Noi nu am intentionat sa stricam telefoanele. Este vorba despre o incompatibilitate intre softul actualizat pe care l-am lansat si multe dintre programele neautorizate care decodeaza mai mult sau mai putin telefonul”, a declarat pentru agentia de stiri Reuters Paul Schiller, seful diviziei de marketing la nivel mondial de la Apple.

Nokia speculeaza momentul

Cu toate acestea, echipele de hackeri si-au revendicat la scurt timp prima victorie. La sfarsitul saptamanii trecute au reusit sa deblocheze din nou telefonul, insa, in prima faza, doar partial.

Ei au reactivat toate functiile cu exceptia celei de telefon. Ieri insa, specialistii de la unul dintre cele mai mari site-uri de IT&C din lume, Gizmodo.com, anuntau ca au reusit sa deblocheze pentru a doua oara total telefonul.

Corporatia Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a initiat o campanie prin care dezaproba tacit modul in care Apple isi vinde propriul terminal, iPhone.

In New York au fost vazute postere uriase ale campaniei, pe care apar mai multe lacate desfacute. Sub acestea sunt imprimate mesaje de genul: „Telefoanele trebuie sa fie deschise spre orice” sau „cele mai bune dispozitive nu au limte”. Campania este sustinuta si pe site-ul companiei, unde telefonul Nokia N95, este prezentat alaturi de astfel de mesaje.

EXCESE

Imaginea Apple, sifonata

Apple este o companie care vinde bine orice produs scoate pe piata, cel putin in ultimii ani. Cu toate acestea, clientii s-au saturat de toate aceste masuri excesive de protectie a produselor. Si in trecut au existat multe critici.

De mai multi ani, utilizatorii produselor Apple sunt suparati pe companie deoarece aceasta nu-i informeaza in legatura cu vulnerabilitatile produselor. Este mai intai lansata o actualizare de soft, iar apoi compania spune la ce foloseste.

Mai mult, Apple a facut deseori presiuni asupra jurnalistilor pentru a-si deconspira sursele din interiorul companiei, astfel incat publicul sa nu mai afle despre anumite produse inainte de lansare.

Si autoritatile antitrust au luat in vizor Apple deoarece compania leaga efectiv dispozitivele iPhone si iPod de aplicatia iTunes, nelasandu-le posesorilor posibilitatea incarcarii de muzica folosind alte cai.

Planeaza suspiciuni legate de Apple si in legatura cu fabricile sale din China, unde exista informatii conform carora muncitorii lucreaza in conditii mizere, fara contracte de munca si sunt foarte prost platiti.

Ne puteți urmări și pe Google News