Iordache FACE PRAF raportul MCV: „Niște experți NECUNOSCUȚI dau indicații României”
- Ionut Gogean
- 13 noiembrie 2018, 22:59
Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a reacționat marți, după raportul MCV al Comisiei Europene, menționând că implementarea solicitărilor din raport ar bloca justiția din România.
„Am început parcurgerea raportului MCV pe anul 2018, prin care nişte „experţi” necunoscuţi dau indicaţii României cu privire la aplicarea unor legi DEJA în vigoare, iar absurdul uneia dintre recomandări iese cu totul în evidenţă. Astfel, Comisia Europeană solicită Parlamentului, prin raportul MCV, nici mai mult nici mai puţin decât 'oprirea imediată a implementării legilor justiţiei realizate de Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală”, a afirmat Florin Iordache, într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.
Florin Iordache lansează acuzații grave la adresa Comisiei Europene, despre care spune că prin acest raport, nu doar că îşi depăşeşte prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedeşte şi „dispreţ total” faţă de întreaga ordine de drept şi constituţională din România.
Preşedintele comisiei a mai precizat că "CE nu a explicat de ce solicită oprirea imediată a implementării legilor justiţiei, fără a diferenţia în funcţie de cuprinsul acestora, în condiţiile în care prevederi importante cuprinse în acestea au fost salutate de către Comisia de la Veneţia, care a remarcat că acestea sunt de natură a întări independenţa justiţiei".
Iordache a mai precizat că o reîntoarcere la vechiul cadru legislativ ar însemna păstrarea unor texte neconstituţionale, dar și o pregătire iniţială a judecătorilor şi procurorilor insuficientă faţă de lipsa de experienţă a acestora în momentul intrării în sistem, permiterea unui sistem de promovare mascată în parchete, prin delegări şi detaşări netransparente, fără îndeplinirea condiţiilor de vechime.
„De ce doreşte Comisia Europeană stoparea imediată a acestor prevederi care rup justiţia de influenţa malignă a serviciilor de informaţii? Prin urmare, o astfel de recomandare nu poate fi pusă în aplicare, fiind lipsită de orice logică, iar consecinţele sale ar fi profund negative pentru sistemul de justiţie din România. Mai mult, faptul că într-un raport al Comisiei Europene există o astfel de recomandare absurdă duce la decredibilizarea acestuia", a precizat Florin Iordache.