Ion Panţuru: "Nu am loc de pile şi relaţii"

Ion Panţuru: "Nu am loc de pile şi relaţii"

Singurul român care a câştigat o medalie la cel mai important eveniment al sporturilor din anotimpul rece este ignorat total.

Când vine vorba despre Jocurile Olimpice de iarnă, sportul românesc străluceşte prin mediocritate. De-a lungul timpului, sportivii tricolori au făcut simplu act de prezenţă la marile evenimente, iar perspectivele nu sunt încurajatoare nici pentru Olimpiada de la Soci, ce va debuta mâine. La acest nivel, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe sunt singurele repere ale succesului. Cei doi au câştigat, în 1968, la JO de la Grenoble, medalia de bronz, în cadrul probei de bob. A fost prima şi singura distincţie obţinută de români la "Olimpiada Albă". "Nu mă mai caută nimeni" Au trecut 46 de ani de când Ion Panţuru (79 de ani) a urcat pe podiumul care i-a adus notorietate, dar în prezent, fostul sportiv este dezamăgit pentru că a fost uitat complet de oficiali. În mod normal, medaliatul de la Grenoble ar fi trebuit să fi la Soci, alături de delegaţia tricoloră, dar va urmări Jocurile Olimpice în faţa televizorului, acasă la Buşteni. "Niciodată nu am fost invitat să văd şi eu un asemenea eveniment. Cred că aş fi meritat, pentru că am făcut şi eu câte ceva pentru sportul românesc. Nu mă mai caută nimeni. Nu am loc de relaţii şi pile. Dacă aţi vedea ce e în cadrul federaţiilor care se ocupă de sporturile de iarnă, v-aţi cruci! Nevasta lui X, amanta lui Y, copilul nu mai ştiu cui. Astfel de persoane au mers la Soci. De aia nici nu merg treburile în sport şi ne ducem la aceste JO doar ca să ne aflăm în treabă. În fenomen sunt mulţi oameni care nu se pricep la sport", ne-a spus Ion Panţuru, resemnat pentru că va rata, din nou, prezenţa un eveniment care în trecut l-a făcut celebru. Cetăţean de onoare în trei oraşe E drept, nici la acea vreme Panţuru nu a avut mari satisfacţii. "Ne-am întors cu o medalie de bronz acasă şi am primit diplome şi flori. Aveam noi nevoie şi de bani, că nu ne dădeau afară din casă, dar aşa erau vremurile atunci. Practicam bobul de plăcere, în timpul liber. În rest, lucram cu jumătate de normă la Uzina Mecanică din Sinaia. Măcar medalia de la Grenoble mi-a adus o rentă viageră, aşa cum i-a adus oricărui sportiv medaliat la Jocruile Olimpice", spune, resemnat, Panţuru. Una dintre satisfacţiile platonice ale fostului sportiv este legată de titlul de Cetăţean de Onoare pe care l-a primit în oraşele Comarnic, Sinaia şi Buşteni. "Au fost oameni care au apreciat activitatea mea de sportiv şi m-au făcut Cetăţean de Onoare. Le mulţumesc pentru asta. În schimb, am fost numit şi membru onorific în cadrul Biroului Federal de la Federaţia de Bob. Nu m-a băgat nimeni în seamă, nu m-a sunat şi sper că nici nu mă va suna", a conchis Panţuru. În viitorul aproiat, la Buşteni se va deschide un muzeu ce-i va fi dedicat. Baza materială va fi asigurată chiar de fostul sportiv, care a decis să-şi doneze diplomele, trofeele şi medaliile câştigate de-a lungul timpului.

Alertă! Pericol de dopaj!

Cu două zile înaintea debutului Jocurilor Olimpice de la Soci, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a avertizat că pe piaţa substanţelor dopante din Rusia a apărut un nou produs care ajută la creşterea masei musculare. Reporterii de la televiziunea germană WDR au reuşit să facă rost de substanţa respectivă de la un cercetător rus care lucrează la Academia din Moscova. Omul de ştiinţă a spus că pregătirea adecvată a unui sportiv care participă la JO costă aproximativ 100.000 de euro. "Nu suntem atât de naivi încât să credem că niciun sportiv nu se va dopa. Cine va fi prins, va fi sancţionat", a ameninţat David Howman, directorul WADA.

Ne puteți urmări și pe Google News