Odata cu trecerea anilor, din ce in ce mai putini admiratori vin sa-l felicite pe fostul presedinte.
Ion Iliescu nu a intrerupt nici in acest an obiceiul ca de ziua sa sa deschida usa admiratorilor pentru a le primi urarile. Insa, cu fiecare onomastica, cozile la felicitari se scurteaza, iar platourile cu fursecuri, alta data neindestulatoare pentru miile de pensionari care se imbulzeau la Cotroceni, au ajuns sa zaca pe mese. Anul acesta, ritualul, lipsit si de folcloristele care cantau zelos refrenul „Ionel, Ionelule”, s-a epuizat dupa doua ore.
Cadouri
Maestru de ceremonii a fost Gelu Voican Voiculescu, fostul partener de Revolutie. Voican a organizat intrarea la sarbatorit, verificand personal starea farfuriilor cu prajituri.
Primul care s-a infiintat la biroul senatorial a fost Razvan Theodorescu, un notoriu iliescian sosit chiar inaintea „gazdei”. Dupa o jumatate de ora a aparut si Adrian Nastase. A depasit coloana, intrand direct la sarbatorit. Chiar si asa a fost obligat sa astepte. Ion Iliescu facea declaratii jurnalistilor. „Am vazut ca o ghicitoare spunea ca 2008 va fi un an linistit. Eu nu cred asta. Va fi un an de confruntari politice”, a profetit Iliescu.
Nastase i-a daruit o carte despre simbolistica mainilor in opera sculptorului Rodin. „M-am uitat pe blog zilele astea. Am vazut ca esti activ”, l-a intampinat Iliescu, invitandu-l la o dezbatere pe blog despre „problematica stangii romanesti”. A urmat Nicolae Vacaroiu cu un set de pixuri, „un cadou asa cum pot face cei cu leafa de bugetari”. Spre sfarsit au sosit Mircea Geoana si Titus Corlatean cu un buchet de trandafiri albi.
Geoana i-a urat „sanatate” si i-a daruit „ultima carte a lui Stiglitz” despre subiectul preferat al lui Ion Iliescu: globalizarea. „Eu am acum un dialog cu astia de pe blog, bloggerii, si unul m-a criticat ca am facut o referire la Galbraight care, ca si Stiglitz, e in stanga americana. Si acuma sunt in dialog cu pustanii astia care sunt la o stanga mai extrema. Chiar vreau sa deschid pe blogul asta al meu o discutie despre soarta stangii”, i s-a destainuit Iliescu lui Geoana. In replica, acesta i-a promis ca daca vor fi „uniti si intelepti, 2008 va fi anul PSD”.
Adversarii politici nu s-au grabit sa-l felicite. Exceptie a facut doar ministrul de externe, Adrian Cioroianu, care i-a dat un telefon.
Fursecuri si nervi
La coada, admiratorii isi petreceau minutele de asteptare rontaind piscoturi. Printre ei si cativa pusi pe harta. Unul, agitand o felie de cozonac, se lauda ca ii va darui sarbatoritului o carte cu „marturii despre baricada de la Inter”.
Un alt fan iliescian isi impartasea din impresii: „Eu i-am adus trandafiri, altii nu au venit cu nimic. Ce era sa-i duc? Daca mergeam la Vacaroiu ii aduceam un bidon cu vin”.
TARANISTI
Diaconescu, serbat „la un pahar”
Presedintele onorific al PNTCD, Ion Diaconescu, a sarbatorit ieri intr-un cadru restrans, alaturi de vechi prieteni si colegi de partid. De ziua sa de nume, el a stat „la un pahar de vorba” cu Emil Constantinescu, Victor Ciorbea si colegii din conducerea PNTCD care au venit sa-l felicite pe cel care a scris istoria partidului.
„Daca acum mai exista PNTCD, lucrul acesta i se datoreaza lui Ion Diaconescu in cea mai mare masura. Domnia Sa a pastrat unitatea partidului in acesti sapte ani in care nu am fost in prima scena a politicii”, a transmis presedintele PNTCD, Marian Milut, care este plecat din tara. Prim-vicepresedintele partidului, Aurelian Pavelescu, a precizat ca „Diaconescu are si in continuare sarcina dificila de a patrona procesul intineririi si modernizarii PNTCD, cu asumarea idealurilor politice constitutive ale partidului”. (Andi Manciu)