Senatorul PSD Ion Iliescu ne-a trimis la redacţie o serie de precizări referitoare la articolul „Ion Iliescu înfierează Europa scârnavă“, publicat de „Evenimentul zilei“ marţi, 19 februarie.
Fostul preşedinte susţine că nu a proferat invective la adresa Uniunii Europene. În articol se arăta că Ion Iliescu a criticat dur „birocraţia europeană infectă“.
„Domnule redactor-şef, Cu stupefacţie am citit în ziarul dumneavoastră - «Evenimentul zilei» de marţi 19 februarie a.c. - un articol, pe cât de neadevărat, pe atât de denigrator, la adresa mea. Rezultă, din acest articol, că eu aş fi proferat, în şedinţa Biroului Permanent al PSD de luni, 18 februarie, invective la adresa Uniunii Europene! Este un fals total! Şi nu înţeleg cui pot folosi asemenea neadevăruri. Toată lumea ştie că, în cele două mandate - din anii ’90 şi apoi din 2000- 2004 - am militat pentru integrarea României în Uniunea Europeană, ca singura alternativă pentru dezvoltarea ţării noastre.
La final de mandate, am coordonat, în anii 2003-2004, Comisia Naţională pentru Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă, luând în considerare oportunităţile oferite de integrarea noastră în Uniunea Europeană, ca şi de orientările strategiei similare a Uniunii Europene. Obiectivul strategic esenţial al acestui program de perspectivă (România 2025) viza eforturile noastre, pe parcursul deceniilor viitoare, de a reduce decalajele mari moştenite de-a lungul istoriei faţă de ţările europene dezvoltate! În acest sens, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, am atras atenţia asupra unei iniţiative a Partidului Socialist European (grupul din Parlamentul European) de a lansa o amplă dezbatere pentru o nouă strategie a «Europei sociale».
Social-democraţiei europene îi aparţine promovarea conceptului de «economie socială de piaţă» şi a «modelului social european». Am recomandat ca PSD să cupleze la această iniţiativă şi să contribuie la elaborarea strategiei PES «pentru o nouă Europă socială». Am sugerat ca unul dintre obiectivele acestei strategii să fie reducerea decalajelor existente în UE - între ţările dezvoltate vest-europene, favorizate de istorie, şi ţările din centru şi sud-est, intrate de curând în Uniunea Europeană. Reducerea acestor decalaje nu este numai în interesul ţărilor noastre rămase în urmă, ci în interesul Uniunii Europene şi al Europei în ansamblu.
Mai mult, Europa poate şi este datoare să ofere un model de soluţionare a unei probleme care domină lumea de azi, în contextul globalizării. Am subliniat că aceasta impune eforturi comune, în primul rând din partea noastră, pentru a învăţa din experienţa ţărilor dezvoltate şi a unor state care au beneficiat de integrare (ca Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda), pentru a progresa, folosind oportunităţile oferite de integrarea în Uniunea Europeană, cât şi pentru a lupta cu birocraţia proprie (amplificată de unele practici ale clientelismului politic), ca şi cu birocraţia structurilor europene. Trebuie să ştim să ne câştigăm aliaţi - atât în structurile aparatului UE, cât şi din toate ţările membre.
Să ştim să fim, pe de-o parte, elevi conştiincioşi: să învăţăm de la alţii, pentru că avem multe de învăţat; dar să ştim şi să ne apărăm cu demnitate interesele - pentru că există, în această comunitate, ca şi în plan internaţional, în general, şi o luptă de interese (avem exemplul recent al Germaniei şi al reacţiei, atât în plan local, cât şi naţional, la decizia Nokia de a deplasa o unitate industrială din Germania în România). Nu a existat în intervenţia mea nimic jignitor la adresa Uniunii Europene, ci, din contră! Vă rog să publicaţi acest text, ca drept la replică.“
Cu stimă, Senator Ion Iliescu