Evenimentul Zilei > Politica > Ion Iliescu a ieșit din izolare cu un mesaj care va enerva toată România: ” Nu a fost…”
Ion Iliescu a ieșit din izolare cu un mesaj care va enerva toată România: ” Nu a fost…”

Ion Iliescu a ieșit din izolare cu un mesaj care va enerva toată România: ” Nu a fost…”

Fostul președinte Ion Iliescu a postat un mesaj pe blogul personal, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 20 mai 1990. Acestea au fost câștigate cu o largă majoritate de FSN și de Ion Iliescu, ceea ce i-a făcut pe mulți să comenteze că au întârziat instaurarea și consolidatrea regimului democratic în România. Fostul președinte nu este de acord și spune că 20 mai 1990 a reprezentat momentul 0 a democrației românești.

După o absență de mai multe luni din spațiul public, fostul președinte Ion Iliescu apare cu o declarație publică, mai precis un mesaj despre semnificația zilei de 20 mai 1990. Într-o postare pe blogul personal, fostul președinte se declară în dezacord cu demonizarea acelui scrutin, precizând că a fost momentul în care agenda cetățeanului s-a suprapus cel mai bine pe agenda politicienilor.

„Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice, specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă”, se arată în mesajul postat de Iliescu.

Fostul președinte atrage atenția asupra pericolului instaurării unui regim autoritatristm, motiv pentru care trebuie să apreciem la adevărata valoare instituții fundamentale ale statului precum Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului.

„Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate”, a mai arătat fostul președinte.

Totodată el avertizează că noua clasă politică se desprinde din ce în ce mai mult de

societate, jucând chiar un rol de frână social. În acest context îi îndeamnă pe politicieni să revină la agenda publică și să servească interesului cetățeanului.

În primul scrutin postcomunist, pentru funcţia de preşedinte, doar Frontul Salvării Naţionale, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat au promovat candidaţi la preşedinţie: Ion Iliescu (FSN), Radu Câmpeanu (PNL) şi Ion Raţiu (PNŢCD). A ieşit câştigător, încă din primul tur, Ion Iliescu.

Au fost depuse 5.700 de candidaturi pentru Adunarea Deputaţilor şi 1.580 pentru Senat, din partea a 71 de formaţiuni politice. În calitate de independenţi, 212 persoane şi-au depus candidaturile pentru Adunarea Deputaţilor şi 126 pentru Senat.

Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne, la 20 mai 1990, a fost de 14.826.616 din totalul de 17.200.722 înscrişi pe liste, adică 86,19% din electorat.