Ion Cristoiu și cazul Șoșoacă-CCR: În istoria noastră nu există o bază solidă a antisemitismului

Ion Cristoiu și cazul Șoșoacă-CCR: În istoria noastră nu există o bază solidă a antisemitismului Diana Șoșoacă. Sursa foto: Facebook

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, duminică seară, 6 octombrie, înregistrarea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Această decizie a BEC reprezintă acum cel de-al doilea refuz acordat președintei partidului S.O.S. România, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât excluderea acesteia din cursa către Cotroceni de pe urma unor contestații.

Contestațiile admise de către CCR aduc în față argumente de ordin personal și specifică un comportament „rasist”, „antisemit” și „pro-rus” al președintei SOS România. Diana Şoşoacă a menționat, ca o recație la cele întâmplate, că toate condiţiile au fost îndeplinite pentru depunerea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. De asemenea, europarlamentarul susține faptul că membrii Curții Constituţionale nu ar trebui să ia în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice în momentul în care analizează candidaturile.

Cristoiu, Șoșoacă și CCR-ul

Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a fost prezent luni, 7 octombrie, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Acesta spune faptul că acest subiect, al antisemitismului, a apărut în ultimii ani în România, însă fără o bază solidă. „Am oroare de tot ce înseamnă anti, indiferent de temă. De o bucată bună de vreme, există unii păduchi ce vor să aducă în țara noastră această temă a antisemitismului. Nu înțeleg cum se pot lega de așa ceva, fără o bază solidă. În România nu există antisemitism, în istoria noastră nu există o bază solidă a antisemitismului”, spune Ion Cristoiu.

Scriitorul expune faptul că a studiat foarte mult ceea ce a însemnat Mișcarea Legionară din țara noastră și cum a fost aceasta prezentată în istorie de-a lungul anilor. Publicistul are, astfel, o altă părere. Crede că, odată cu perioada comunistă, acest fenomen, cât și liderul său, Mareșalul Corneliu Zelea Codreanu, să fie supuși unui proces de „legendarizare”.

„Nici Corneliu Zelea Codreanu nu a avut atâta influență pe cât se spune că a avut, iar la fel se întâmplă acum și cu Diana Șoșoacă. Îmi poate spune cineva mie că a devenit antisemit peste noapte pentru că a ascultat-o pe Diana Șoșoacă? Să fim serioși! Această asociere, între România și antisemitism, se face acum degeaba, nu există fond”, adaugă mai apoi scriitorul.

Cu cuțitul pe la spate

Împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale au fost depuse două contestații la Curtea Constituțională. Conform informațiilor publice, una dintre ele este semnată de Mihai Gheorghe Ursa, iar cealaltă de către Amalia Bellantoni. De menționat că aceasta din urmă a fost până de curând membră a partidului condus de Șoșoască. De asemenea, Bellantoni a fost chiar și candidată din partea acestei formațiuni politice în cadrul alegerilor din 9 iunie, atât pe listele de la europarlamentare, cât și pe o listă de la cele locale.

Amalia Bellantoni a fost prezentă pe listele S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare pe poziția a 12-a. În aceeași zi, Totodată, aceasta a figurat și pe lista partidului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași. Iar acum, se pare că s-a întors împotriva Dianei Șoșoacă, atât la nivel de contestații adresate către CCR, dar mai ales în mediul online. Amalia Bellantoni este activă pe rețelele sociale unde postează videoclipuri în care „sărbătorește” faptul că Diana Șoșoacă nu mai poate candida pentru Cotroceni.

„Doamna aceasta, tanti Bellantoni, doar se dă în spectacol. Contestația în sine a contat, nu cine a depus-o. Acum o vedem cum se fălește că a învins-o pe Diana Șoșoacă. Vrea să fie vedetă, suferă de această boală a vedetismului, râvnește după atenție. Este acum personajul histrionic și pozează în eroină, în cea care ne-a scăpat de necaz, de pericol. Iar unora le place acest spectacol oferit de Amalia Bellantoni”, specifică Ion Cristoiu în cadrul podcastului „Hai LIVE”.

Revista presei