Ion Cristoiu e de părere că după ce Vladimir Putin va fi reales ca președinte al Rusiei în alegerile din martie, politica Rusiei se va schimba radical. Potrivit jurnalistului, moartea lui Alexei Navalnîi nu va influența în niciun mod voturile.
În Jurnalul video al lui Ion Cristoiu, jurnalistul detaliază motivele pentru care crede că, odată ce Putin va fi reales, acesta își va reconfigura în mod fundamental strategia de acțiune pe plan extern.
Ion Cristoiu: Politica externă a Rusiei se va schimba radical
„În aceste prime luni, până în martie (când au loc alegeri prezidențiale în Rusia-nota red.), tot ce se întâmplă pe front și în Rusia este pentru ca Putin să fie reales președinte cu 70-75%.
Vladimir Putin este președinte din 2000, cu o perioadă în care a fost premier. Avem 24 de ani de șefie și dacă mai stă 5 ani, avem 29 de ani de putere. Îl bate pe Stalin. Și în chip democratic”, a transmis Ion Cristoiu.
Conform opiniei sale, dacă nu era războiul din Rusia, nu ar fi fost organizate alte alegeri în Rusia.
Însă, problema majoră survine odată ce va fi confirmată realegerea, deoarece politica externă a Rusiei se va schimba în mod substanțial, spune jurnalistul.
„Eu nu cred că după ce-și îndeplinește acest obiectiv, Putin va deveni mai agresiv, cred că își va putea permite inclusiv concesii în legătură cu Ucraina.
Însă, în acest moment, până în martie nu-și îngăduie nicio concesie. Putin și armata au nevoie de aceste victorii pentru ca el să fie reales cu un procent mare. În acest context, apare cazul Navalnîi”, a spus jurnalistul.
De ce Rusia e responsabilă de moartea lui Alexei Navalnîi
Ion Cristoiu a continuat, explicând de ce consideră că Rusia este responsabilă de moartea lui Alexei Navalnîi.
Conform opiniei sale, orice stat, indiferent de identitatea sa, este responsabil pentru viața oricărui individ pe care îl încarcerează.
Jurnalistul consideră că statul rus are obligația să desfășoare o anchetă adecvată și să tragă la răspundere pe toți cei implicați în această moarte.
De altfel, potrivit acestuia, nu este vorba despre Navalnîi în sine, ci despre principiul fundamental conform căruia într-o societate minim civilizată, un om aflat în detenție se află sub protecția statului.
„Moartea lui Navalnîi nu are nicio influență asupra politicii rusești, istoria Rusiei e plină de dizidenți. El era un dizident care convenea lui Vladimir Putin.
Adevăratul concurent al lui este fie în interiorul sistemului, și de ăla trebuie să te temi, sau Putin se teme de o mie de ori mai mult de o văduvă care poate aduna în jurul ei încă zece mii de văduve. Cea mai mare problemă a lui Putin este administrarea stării de spirit în legătură cu războiul”, a mai declarat Ion Cristoiu în „Jurnalul meu video”.