Ion Cristoiu: „Marcel Ciolacu face greșeala vieții lui”! Premierul n-ar fi învățat nimic din gafele predecesorilor
- Adrian Lambru
- 27 august 2024, 13:17
Sâmbătă, 24 august, în urma congresului PSD, Marcel Ciolacu a fost numit oficial candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale. Premierul în funcție a ținut și un discurs în fața celor prezenți. Un discurs prin care, după părerea lui Ion Cristoiu, ar fi făcut „greșeala vieții sale”.
Publicistul și scriitorul a fost prezent luni, 26 august, în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de jurnalistul Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România”. Printre alte teme de discuție, Ion Cristoiu a comentat și cele mai recente și importante evenimente de pe scena politică din România. În acest fel, scriitorul este critic la adresa lui Marcel Ciolacu, șeful PSD și candidat la președinție. Spune că nu ar fi învățat nimic din greșelile făcute de predecesorii săi.
Ion Cristoiu: „Marcel Ciolacu face greșeala vieții lui”
„La fel au făcut la vremea lor și Victor Ponta și Adrian Năstase. Își asumă rolul de premier al unui Executiv format dintr-un singur partid de guvernământ. A uitat că PSD conduce împreună cu PNL? În discursul de sâmbătă ar fi fost normal să laude coaliția de la guvernare, adică parteneriatul cu liberalii. Ciolacu nu vede cum s-au retras strategic Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă?”, afirmă Ion Cristoiu.
Scriitorul este astfel de părere că Marcel Ciolacu i-ar trata acum pe liberali drept cei din opoziție, chiar când ar trebui să facă complet invers. „Ar fi bine să zică faptul că fiecare decizie de guvernământ pe care o ia a discutat-o înainte cu Nicolae Ciucă. Dar nu face asta, își asumă el tot”.
Iar această strategie va duce la un Marcel Ciolacu singur, mai spune publicistul. Acesta din urmă amintește apoi că și Victor Ponta sau chiar și Traian Băsescu ar fi făcut același lucru la timpul lor. Fapt ce nu i-ar fi ajutat prea mult.
Locul trei pune președintele
Pe mai departe, Ion Cristoiu spune că într-un asemenea an singurătatea nu face bine nimănui. Ar fi nevoie de înțelegeri, ca partidele să aibă bine între ele. Mai ales că, poate mai mult ca niciodată, partidul cu candidatul de pe locul al treilea la turul întâi ar urma să pună președintele României pentru următorii cinci ani. „Și asta s-a mai întâmplat în trecut. Dar se pare că politrucii din ziua de astăzi uită repede”.
„În 2004, Traian Băsescu nu a câștigat turul al doilea cu votul de dreapta, ci cu al celor de la PRM, de la Corneliu Vadim Tudor. Mircea Geoană, șef de campanie la Adrian Năstase atunci, a declarat sus și tare că nicidecum nu vor cere sprijin de la PRM, apelează la UDMR. În timp ce Traian Băsescu s-a dus liniștit le-a cerut susținerea. Așa s-a înclinat balanța, așa a ieșit el președinte, cu ajutor de la locul trei”, adaugă scriitorul.
Ultimele zile ale coaliției?
De asemenea, această răcire a unora față de alții, mai ales în cazul PSD și PNL, ar putea duce la instabilitate. Publicistul spune la podcastul „Hai LIVE” că nu le mai dă mari șanse. Este de părere că această coaliție este pe ducă. „Le dă cu virgulă, nu se pot înțelege când se gândesc doar la cine va ajunge la Cotroceni. Din nou, nu au învățat nimic din ceea ce s-a mai petrecut în aproximativ aceleași circumstanțe”.
În acest sens, Ion Cristoiu povestește cum în anul 2014, Uniunea Social Liberală (USL) s-a rupt tot de pe urma alegerilor prezidențiale. Și că atunci, această formațiune ar fi fost una chiar și mai solidă. Căci așa ar fi participat la alegerile parlamentare din 2012, fix această formulă, nu s-ar fi format ulterior.
„Conform înțelegerii, Victor Ponta urma să fie premier și Crin Antonescu să fie susținut de USL la prezidențiale. Dar uite că Ponta a dorit mai mult și alianța s-a rupt”.