Editura Evenimentul si Capital

Ion Cristoiu, 50 de ani de presă: „Nu mi s-a oferit niciodată șpagă! Câștigam mai bine decât politicienii”

Imagine de arhivă. Discipolii Simona Ionescu și Mirel Curea, sub privirea de acum a maestrului Ion Cristoiu
Autor: | | 0 Comentarii | 4381 Vizualizari

Invitat marți seară la emisiunea „România 9”, difuzată de TVR și moderată de Ionuț Cristache, „făcătorul” de ziare Ion Cristoiu a realizat o radiografie a presei românești post-decembriste. Despre vizitele neprevăzute ale președintelui Emil Constantinescu la redacția Evenimentului zilei, despre relația cu Ion Iliescu, dar și despre câștiguri „urieșești” și averi risipite - pentru că presa era în anii ’90 o afacere extrem de profitabilă - , citiți în rândurile de mai jos.

Pe Ion Cristoiu, „Maestrul”, cum este alintat de discipoli, îl poți întâlni zilnic la Biblioteca Academiei Române. Citește și scrie, scrie, apoi citește iar, pentru ca la apusul zilei, al fiecărei zile, să livreze un editorial de 8.000 de semne, o pagină de ziar. Scrie pieziș, împotriva curentului, ironic, caustic, fără zăbală, aplecat spre istorie și documente. Povestea sa, a jurnalistului Ion Cristoiu, vibrează în tipare, se zbate și scapă dogmelor pentru a prinde viață în viața noastră.

Cum a debutat? Deschideți bine ochii, Ion Cristoiu își deschide sufletul: „În presă am debutat la «Viața studențească», eram student la Cluj, la filosofie, și am trimis și eu un jurnal pe adresa redacției și Nicolae Stoian, care este și unul din modelele mele de conducător de gazetă, a spus «uite unul cu talent!» și m-a căutat”.

Părinții l-ar fi vrut la sapă

Se întâmpla în urmă cu 50 de ani, dar jurnalistul nu-și uită niciodată primul text publicat. „Eram bolnav de apariția semnăturii mele. Am publicat și în liceu, în revista Rebus. Când mi-am văzut numele acolo...”. A fost o mândrie pentru părinți? „Am citit de la 5 ani, bibliotecara mă dădea exemplu, eram un model. Nu mă lăsa mama să citesc, părinții mei erau de la țară, s-ar fi bucurat mai mult să fiu bun la sapă. Dar eu citeam din patimă”.

Ce a urmat pentru tânărul Ion Cristoiu, unde l-a prins Revoluția, cum s-au deschis drumurile? „Nu s-a deschis niciun drum pentru mine, domnul Andrei Pleșu și domnul Ion Caramitru mă considerau unul dintre «foștii» ziariști. Condusesem, ca redactor-șef adjunct, «Scânteia Tineretului», apoi am mers redactor-șef la revista Teatru... Să nu credeți că cineva își imagina că va veni timpul presei capitaliste. Nu! Toți plecau de la premisa că statul va finanța ziarele. Eh, la câteva zile după diversiunile cu teroriștii, mi-am depus demisia. Pe 15 ianuarie 1990 a apărut primul ziar particular, «Obiectiv», am colaborat încă de la al doilea număr. Am scris împotriva lui Iliescu, la prima pagină. De atunci, am scris numai împotriva președinților. Tot începând de atunci mi-am dat seama că intrăm în capitalism”.

Ion Cristoiu, fondatorul Evz, Dan Andronic, actualul patron al Evz, și colegul lor, Mircea Suciu. FOTO: EVZ

N-a crezut niciodată că poate fi proprietar de gazetă

Povestea merge mai departe. După „Obiectiv”, a urmat „Expresul”, adică perioada romantică a presei, după cum o caracterizează Ion Cristoiu: „Eu nu am crezut niciodată în posibilitatea mea de a face un ziar și de a fi proprietarul lui. Deși am colaborat la primul ziar capitalist, nu am avut încredere în capitalismul din presă. Mai credeam încă în posibilitatea existenței unei prese comunisto-liberale. În fine, a venit la mine Cornel Nistorescu, care mi-a spus că vrea să facă un săptămânal al lui. «Cum adică al tău?», l-am întrebat. Domnule, l-a făcut, a făcut acest săptămânal, „Expres” se numea. L-am ajutat la titlu și la rubrici... Apoi am trecut la alte și la alte săptămânale...”.

Cristoiu vorbește și gesticulează, neobosit: „Sunt publicații pe care le-am făcut eu. Am ales titlul, corpul de literă, redacția. La «Expres», am preluat un ziar, o publicație gândită inițial de Nistorescu, pe care am transformat-o. «Expres- ul Magazin», la care m-am dus după «ZigZag», am transformat-o. Evenimentul zilei, în schimb, este un ziar făcut de mine de la un cap la altul”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate