Luni, 10 iulie 2023, SIS din Republica Moldova a anunțat destructurarea unei rețele de spioni ruși (pentru derularea de activități de influență socio-politică pe teritoriul Moldovei), în centrul căreia se află agenții FSB Vadim Iurcenco și Iuri Gudilin.
Activitatea rețelei FSB din Republica Moldova s-a concentrat atât pe sprijinirea socialiștilor notorii (PSRM/Igor Dodon) în mai multe campanii electorale (inclusiv cea pentru prezidențiale/2020), dar și pe creșterea unui nou personaj politic pe care, cel mai probabil Moscova să se poată baza pe viitor, pentru a controla politica din Republica Moldova, respectiv Ion Ceban, primarul Chișinăului.
Dovezi în acest sens au fost prezentate, spre exemplu, în 2020, de Rise Moldova și Centrul “Dossier”, care în urma investigațiilor proprii, au publicat poze în care primarul Chișinăului, Ion Ceban este surprins întâlnindu-se cu Iuri Gudilin (cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiști în mai multe campanii electorale și considerat de SUA ofițer FSB), dar și cu alți politehnologi ruși conectați la FSB, spre exemplu Olga Grak (expertă în tehnologii politice din enclava rusă Kaliningrad, care a colaborat cu Gudilin pentru influențarea alegerilor din R. Moldova, în special a acelor prezidențiale din 2020 și parlamentare anticipate din 2021).
Mai mult, după ce Ion Ceban a câștigat primăria Chișinăului (în urma alegerilor locale din 2019), un grup de socialiști de la Chișinău alături de politehnologi ruși conexați FSB s-au strâns laolaltă pentru a sărbători această victorie. Printre cei prezenți la sărbătorirea victoriei, merită să o menționăm din nou pe Olga Grak. Atât Iuri Gudilin cât și Olga Grak s-au aflat în rândul celor incluși pe lista de sancțiuni a SUA. În octombrie 2022, Trezoreria americană a inclus pe lista de sancțiuni 21 de persoane și entități din R. Moldova, printre care și pe cei doi, pentru implicarea în operațiunea Kremlinului în Moldova de influențare a alegerilor din 2020 și 2021.
Rețeaua FSB din Moldova și implicarea în alegeri
Având în vedere că în toamna acestui an în Republica Moldova vor avea loc alegerile locale, se ridică câteva întrebări fundamentale, care ar trebui să dea de gândit populației din statul vecin: cine îl va susține pe Ion Ceban cu această ocazie? Va primi și de această dată Ion Ceban consiliere și chiar finanțare din partea Moscovei?
Privind finanțările, presa nu o dată a scos la iveală materiale care pun accentul pe susținerea financiară pe care primarul Ceban a primit-o de la Moscova. De exemplu, Rise.md a făcut public inclusiv un fragment dintr-un deviz de cheltuieli electorale (anterior localelor 2019), în valoare de 19.000 de dolari, care îl leagă pe Ceban de susținerea financiară din partea Rusiei. Decontul este realizat de Vladimir Șirobokov, expert în tehnologii politice din Rusia; autorul mai multor materiale privind strategia electorală a socialiștilor din Republica Moldova, destinate inclusiv generalului FSB Dimitri Miliutin - coordonatorul principal al intereselor ruse în statul vecin.
Mai mult, în documentul SUA privind sancțiunile aplicate pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova se menționează că Iuri Gudilin și echipa sa susține noua mișcare politică condusă de Ion Ceban - Mișcarea Alternativa Națională. Tot aici se menționează că Gudilin ar fi facilitat, în 2020, plăți în criptomonede.
În concluzie, o întrebare fundamentală care ne rămâne în urma a tot ce am văzut în ultimii ani despre activitatea și parcursul profesional al lui Ion Ceban (școlit la Moscova, intrat în politică de partea prorușilor din Republica Moldova, din partea PSRM, consiliat și susținut financiar de Moscova, cu un discurs proeuropean și implicat în cooperări cu occidentali) este: ce agendă va susține real actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban? O agendă cu orientare spre est și una proeuropeană doar de fațadă, sau una reală, proeuropeană?
Întrebarea este retorică...