Iohannis SĂGEȚI către PSD de la Bruxelles. Ce spune șeful statului despre INTRAREA în SCHENGEN

Iohannis SĂGEȚI către PSD de la Bruxelles. Ce spune șeful statului despre INTRAREA în SCHENGEN

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că discuţiile privind Justiţia nu ajută dosarul Schengen, care este legat și de MCV.

„Dacă putem să avem o legislaţie pe Justiţie care să fie şi modernizată şi rezonabilă, atunci lucrurile vor fi uşor de rezolvat pe MCV”, a spus Iohannis. Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă comună cu preşedintele CE, în contextul discuțiilor despre propunerile de modificare a Legilor Justiţiei. 

Iohannis a mai precizat că preşedintele Jean-Claude Juncker și Comisia Europeană au fost, „din capul locului”, pentru acceptarea României în Spaţiul Schengen. 

„Nu pornesc de la premisa că modificarea acestor legi va duce automat la o complicare a procesului de 'phasing out' pe MCV sau la complicarea dosarului Schengen, care, oricum, încă nu este lămurit şi, în acest context, daţi-mi voie să subliniez, Comisia şi preşedintele Juncker, din capul locului, au fost pentru acceptarea României în spaţiul Schengen şi apreciez acest lucru”, a declarat Iohannis. 

El a mai amintit și de întâlnirea sa cu preşedintele CE din 2015, când „preşedintele Juncker a spus că, după părerea lui, pe MCV este nevoie de 'phasing out' până la sfârşitul mandatului acestei comisii”. „Apreciez că şi-a păstrat clar şi cu rigoare acest obiectiv”, a adăugat şeful statului.

Iohannis a mai spus că a discutat cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a subliniat că România este o ţară proeuropeană şi aşa va rămâne. 

„Referitor la Preşedinţia Consiliului Uniunii am subliniat chiar în introducere că România este o ţară proeuropeană. Aşa va rămâne. Este o ţară deplin angajată în procesul de consolidare a Uniunii şi în summitul pe care îl vom organiza în timpul Preşedinţiei noastre vom contribui, cred eu, într-o măsură foarte bună la construcţia unui viitor foarte bun pentru Uniune. (...) Viziunea noastră este una puternic proeuropeană şi avem ca obiectiv strategic o integrare mai profundă în Uniune, vrem ca acest lucru să transpară şi prin felul prin care vom organiza Preşedinţia. Noi suntem pentru o integrare mai profundă”, în conferinţa de presă comună cu Jean-Claude Juncker şi comisarul european Corina Creţu. 

El a evidenţiat cele patru dimensiuni importante care vor sta la baza elaborării programului României pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, respectiv: asigurarea unei creşteri durabile şi echitabile pentru toate statele membre în inovare, digitalizare şi creşterea gradului de convergenţă şi a conectivităţii, menţinerea unei Europe sigure pentru cetăţenii săi, consolidarea rolului global al Uniunii Europene şi promovarea valorilor europene. 

Şeful statului a precizat că în pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE are "foarte multe probleme de rezolvat". În acest context, el a mulţumit preşedintelui Juncker pentru disponibilitatea exprimată de a sprijini România fie prin discuţii la nivelul conducerii, fie prin discuţii la nivel tehnic. 

Iohannis a menţionat că dosarele care vor fi scadente în timpul Preşedinţiei României sunt: Brexit, negocierile pe cadrul multianual post 2020 şi viitorul UE. 

„Am discutat şi despre România. A existat un interes proporţionat cu evenimentele pe care le avem acasă, inclusiv pe tematica Justiţiei, însă vreau să spun din capul locului că toate discuţiile au fost într-o notă pozitivă, constructivă şi mi-au făcut plăcere”, a arătat şeful statului.