Iohannis: România și UE nu se vor amesteca în alegerile din Republica Moldova

Iohannis: România și UE nu se vor amesteca în alegerile din Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis, a declarat, vineri, după întâlnirea de la Cotroceni cu vicepreședintele CE, Federica Mogherini, că România și Uniunea Europeană nu se vor amesteca în alegerile din Republica Moldova, pentru că acest lucru ar fi incorect, scrie Agerpres.

"Alegerile sunt un capitol special şi aici am căzut de acord că ar fi incorect să ne amestecăm în procesul de alegeri. Deci noi, şi acelaşi lucru îl va face şi Uniunea Europeană, vom fi atenţi la ce se întâmplă fără însă a ne implica pentru un candidat sau pentru alt candidat. Acest lucru este inadmisibil şi moldovenii vor trebui să se decidă pe cine vor alege fără să avem noi acolo un amestec în campania electorală sau să intervenim în vreun fel", a afirmat Iohannis. 

Șeful statului a spus că a găsit foarte multă deschidere la Federica Mogherini în ce priveşte parcursul pe care a intrat Republica Moldova pentru aderarea la UE. 

"S-a înţeles foarte bine că România are nu doar un interes special, ci şi un interes legitim în bunul mers al lucrurilor în Moldova, şi am convenit să ne corelăm mult mai bine abordările în ce priveşte Moldova. Aceste abordări, evident, nu merg în sensul imixtiunii, ci merg în sensul cel mai curat şi cel mai sincer de a sprijini Republica Moldova în parcursul ei european democratic", a arătat Iohannis. 

Ne puteți urmări și pe Google News

La 30 octombrie 2016 se vor desfăşura alegerile prin vot direct a Preşedintelui Republicii Moldova, în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 1 aprilie 2016. Este pentru prima dată din anul 2000 când preşedintele Republicii Moldova va fi ales prin vot direct de cetăţeni. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Dacă nici un candidat nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Alte teme abordate

Președintele a adăugat că a discutat cu Federica Mogherini și despre conflictul din Siria, spunând că amândoi își doresc o rezolvare pașnică pe cale diplomatică.

"Am abordat, practic, toate temele care ţin de domeniul doamnei Mogherini - Parteneriatul Estic, situaţia Uniunii Europene în ce priveşte zona sudică, Orientul Mijlociu, dar şi probleme care ţin, mai degrabă, de interiorul UE, bunăoară, organizarea şi mai buna coordonare a apărării europene. (...) În ce priveşte Siria, suntem pe aceeaşi lungime de undă şi ne dorim o rezolvare a conflictului pe cale paşnică, diplomatică. Am fost amândoi de acord că opţiunea militară nu este o soluţie. În consecinţă, abordarea diplomatică este, cu siguranţă, importantă şi, chiar dacă în acest moment discuţiile între SUA şi Rusia au intrat puţin într-un blocaj în ce priveşte Siria, UE vrea să se implice, vrea să fie un partener care facilitează şi participă la aceste discuţii. (...) Am convenit să avem o abordare comună în ce priveşte Moldova şi am convenit că această abordare poate să meargă numai în direcţia de a o sprijini să îşi consolideze instituţiile publice, să aibă o viaţă democratică solidă şi să îşi continue în acest fel un parcurs care, sperăm noi, va fi în continuare cu faţa îndreptată spre Europa", a afirmat şeful statului. 

La rândul ei, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a spus că UE va rămâne concentrată pe promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii. Ea a precizat că nu se doreşte o "militarizare" a UE.